L’Àrea de Psiquiatria de l’Hospital Mare de Déu de la Mercè ha desenvolupat una aplicació per a telèfon mòbil per millorar l’adherència a la medicació dels pacients. Des del centre, ubicat al barri d’Horta, asseguren que la meitat dels pacients psiquiàtrics crònics i un 80% de les persones amb trastorn mental no compleix el tractament prescrit pel metge. Per això, posen en marxa aquesta nova eina després d’una prova pilot que s’ha dut a terme amb èxit.

L’aplicació serveix tant a pacients, que reben alertes de quan han de prendre la medicació, com als professionals sanitaris, que poden saber en tot moment si el pacient està seguint el tractament. “Té molt ben marcats els horaris, la medicació que has de prendre i les dosis. Els recordatoris són molt eficaços. Pràcticament és impossible que se’t oblidi” diu José Antonio Ramírez, un usuari de l’aplicació.

Medicat-e, una eina per a la psiquiatria

Des de l’hospital, expliquen que l’objectiu és que el pacient se senti acompanyat però no pressionat durant el tractament. “Que senti que l’hospital encara que en aquell moment no hi sigui, hi som al darrere” diu la doctora Cristina Teixidor, “però no d’una manera persecutòria o controladora, sinó d’una manera que li dones les eines, que pot plantejar dubtes…”.

Segons dades de l’hospital, més de la meitat dels pacients psiquiàtrics no segueixen la medicació. Per això, han posat en marxa l’aplicació. S’anomena ‘Medicat-e’ i es pot descarregar a la pàgina web de l’hospital.