Els contagis a Catalunya no s’aturen i la corba segueix creixent. Tot i això, la velocitat de contagi, segons el secretari general de Salut, Marc Ramentol, comença a disminuir. Encara és d’hora, afirma, per saber si les restriccions que s’han aplicat fins ara estan funcionant, però tot apunta que s’està anant en la bona direcció. Tot i això, segons Salut la possibilitat de plantejar un confinament domiciliari continua sobre la taula.

Ramentol afirma que aquesta seria sempre l’última opció i matisa que en cas de sol·licitar-lo no seria, “necessàriament”, un confinament com el del mes de març. El responsable de Salut no ha volgut aclarir, però quines serien aquestes diferències.

Un 52 % dels malalts a les UCI, són pacients covid

Els responsables de Salut han explicat que actualment, més de la meitat de llits d’UCI a Catalunya estan ocupats per pacients amb coronavirus: dels 887 ingressats a les cures intensives dels hospitals, 447 són covid. Això vol dir que un 52 % dels llits ja els ocupen malalts amb coronavirus. De moment, segons Marc Ramentol, això no afecta l’activitat assistencial dels hospitals de forma massiva, però afirma que si s’arriba a la xifra dels 600 pacients crítics, s’hauran de començar a desprogramar operacions. Actualment les unitats de les UCI estan funcionant al 85 % de la seva capacitat.

Test d’antígens, en pacients asimptomàtics

Una altra de les mesures que han anunciat els responsables de Salut és que es començaran a fer servir els tests d’antígens en persones asimptomàtiques que hagin estat en contacte d’un positiu. Fins ara, sempre havien defensat que aquestes proves només eren fiables en el cas de les persones en símptomes. Aquest divendres, però, el coordinador de seguiment de la unitat covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha aclarit que ara poden ser efectius, perquè “tenim molts casos” i, per tant, hi ha “més possibilitats de detectar positius”.