hospitalitzats morts covid catalunya
Imatge: Isaac Planella

La setena onada de la covid a Catalunya està fent augmentar tots els indicadors de la pandèmia, especialment les hospitalitzacions i les defuncions, dos dels paràmetres més objectius. Amb les dades més recents del Departament de Salut, hi ha més de 2.100 ingressats a planta als hospitals catalans, un increment del 13 % en una setmana. No es veia una xifra similar des de mitjans de febrer. Pel que fa a les defuncions, 107 catalans van morir del 20 al 26 de juny, un balanç gairebé idèntic al de finals de febrer, quan baixàvem de la sisena onada.

Els casos notificats s’incrementen des de fa cinc setmanes, però aquesta no és una dada real perquè Salut només comunica els positius vulnerables. Això pot no representar el que està passant avui dia a Catalunya pel que fa als contagis. Per això, les xifres de pressió hospitalària són més objectives a l’hora de prendre el pols de la setena onada. Actualment hi ha 2.139 hospitalitzats, més de 200 ingressats més en una setmana. L’últim cop que els pacients a planta van superar aquest topall era del 7 al 13 de febrer.

Les UCI a Catalunya, lluny de l’últim pic

Els crítics a l’UCI també han crescut però el balanç es manté allunyat de l’últim pic. Actualment hi ha 51 catalans en estat greu a causa del virus, cinc més que la setmana anterior. Feia dos mesos que la xifra es mantenia estable a l’entorn de la trentena de pacients. Tot i això, no té res a veure amb els 527 crítics que hi va haver a mitjans de gener.

Les defuncions setmanals tornen a superar el centenar

La mortalitat és l’últim indicador que puja quan la pandèmia dibuixa una nova corba. Aquesta realitat ha anat canviant amb l’evolució de la vacunació i l’aparició de noves variants. Tot i això, les dades més recents sorprenen perquè Catalunya ha tornat a registrar més de 100 morts en una setmana. Cal recular fins a finals de febrer per trobar una dada similar, quan es van comunicar 108 defuncions per covid. Fa 15 dies que la mortalitat s’incrementa després d’unes setmanes estancada a l’entorn de les 70 persones mortes.