Quan falta poc més d’un mes per a les festes de Gràcia 2022, surten a la llum veus crítiques sobre el model de la festivitat, que no agrada a tothom. Aquest dilluns, diversos carrers i places de Gràcia han aparegut decorats amb uns cartells anònims molt crítics. El títol és “Festes de Gràcia 2022”, però la imatge és molt diferent de la del cartell oficial, i aquí la protagonitza el dibuix d’un home vomitant que simbolitza un turista borratxo sense samarreta. El text que l’acompanya defineix la cita com “macroesdeveniment que mata el barri” i ironitza amb una programació alternativa d’activitats.

Malgrat que han aparegut a diversos carrers del barri, de moment, ningú no n’ha reclamat l’autoria.

“Cursa d’obstacles de guiris i borratxos”

Aquest cartell alternatiu ha aparegut a carrers com el de la Fraternitat, Progrés, Llibertat o la plaça del Poble Gitano. Entre les activitats que proposen hi ha una cursa d’obstacles i gimcana en què l’objectiu és esquivar “guiris, borratxos i pijos” pels carrers guarnits. També proposen una nit d’oci alternatiu i demanen al públic que trobi “les set diferències” amb l’oci capitalista. La darrera activitat és descobrir “quin serà el carrer més massificat” de la festa.

Una de les propostes sarcastíques de programació alternativa del cartell

Per últim, el cartell reconeix que les festes les organitzen els veïns, però es pregunta qui en treu profit. En aquest sentit, conclou que l’esdeveniment contribueix a la massificació, turistització i gentrificació del barri. Per tot plegat, demana una reflexió per canviar aquesta realitat: “Toca parar-se i pensar en què estem contribuint i com podem canviar-ho”.

Els carrers que fan guarniments, molestos

El contingut d’aquest cartell no ha agradat a les comissions de carrers que fan els guarniments. Creuen que la festa continua sent del barri i que no es pot lluitar contra el fet que s’hagi convertit en una cita molt popular. Ricard Valentí, veí de la plaça del Poble Gitano reconeix que “els temps canvien i que hi ha coses que es poden millorar”, però critica que es pengin cartells que “volen dividir el barri”.

Des d’un altre carrer emblemàtic, Verdi del Mig, Sergi Font subratlla que no poden “emmurallar la vila” i considera que els “cartells amenaçadors” no porten enlloc. També assenyala l’incivisme de la gent i reclama el paper de l’administració i els cossos de seguretat per impedir-ho.

La gestió dels concerts també obre una polèmica

Aquest missatge crític ha aparegut justament quan s’ha obert una altra polèmica per les festes, i és que una empresa privada s’ha quedat amb la gestió dels concerts a través d’un concurs públic. Això ha deixat fora entitats com el Tradicionàrius, que històricament havia organitzat la cita amb la música folk a la plaça del Sol.