Test ràpid

(ACN) La consellera de Salut, Alba Vergés, no veu problema en el fet que s’utilitzin a partir d’ara tests privats en entorns laborals un cop ja està “garantida”, ha dit, la capacitat del sistema públic. En roda de premsa, Vergés ha destacat l’esforç que s’ha fet per augmentar aquesta capacitat, que ara és “suficient” per abordar no només el moment actual, sinó també la detecció de casos de coronavirus en les properes setmanes. Així les coses, ha indicat que es poden fer tests privats en empreses, però ha afegit que no ho recomana, perquè els resultats no serviran perquè les empreses prenguin decisions. Al seu parer, el laboral “no és l’entorn per fer proves diagnòstiques com les PCR ni tampoc per fer estudis serològics”.

“Hem augmentat molt la capacitat per fer proves i ara està garantida en el sistema, així que direm que no hi ha problema per utilitzar capacitats privades per fer aquestes proves”, ha assenyalat Vergés, que ha fet referència al cas concret dels futbolistes, en resposta a una pregunta d’una periodista. Al seu parer, si s’haguessin esperat uns dies més, potser no hi hauria la “sensació” entre la societat que hi ha alguns amb “privilegis”.

La consellera ha insistit que el “primordial” era garantir la capacitat del sistema públic, i un cop això ja s’ha aconseguit, es pot entrar “en altres fases”, en referència als tests privats en entorns laborals.

En aquest sentit, ha recordat que les PCR només donen la fotografia d’aquell moment en concret. Pel que fa als tests serològics, ha indicat que serveixen per fer estudis territorials, o de col·lectius, per estimar el percentatge d’immunitat. En aquest cas, ha apuntat que des del departament intentaran donar informació fidedigna de quines proves són fiables. “Però no podem recomanar que es facin, perquè no els aportaran dades imprescindibles en el seu entorn laboral”, ha reblat.