Aquest dimarts se celebra el Dia Mundial de la Infermeria, una data que aquest any agafa una especial rellevància pel paper importantíssim que aquest col·lectiu professional ha tingut en els moments més difícils de la pandèmia del coronavirus.

El ràpid ascens de la corba de contagis va conduir a setmanes molt difícils a tots els hospitals barcelonins. Molts van tancar alguns departaments per fer front a l’allau de pacients amb coronavirus.

A l’Hospital del Mar, per exemple, no hi ha parts des de finals de març, tot i que aviat tornaran. Montse Fàbregas, cap d’infermeria del Departament de Pediatria de l’Hospital del Mar, destaca la capacitat d’adaptació de tots els professionals:

“De cop tot l’hospital va passar a assistir pacient covid i moltes infermeres van deixar de fer la seva feina habitual per bolcar-se en la situació que estàvem. La gent s’ha adaptat molt bé, amb una capacitat espectacular de feina i d’esforç.”

Ara la situació ha millorat. Moltes de les sales amb llits d’UCI extra ja han tancat i es recuperen les especialitats perdudes. Maria Lacueva, supervisora de l’equip d’infermeria del Departament de Cardiologia i Hemodinàmica de l’Hospital de Sant Pau, assegura que es viu “una calma tensa”. “Hem reduït molt les UCI que vam haver d’obrir i estem recuperant l’activitat anterior, els tractaments que es van deixar de fer”, explica.

“Haver de tornar a les UCI seria molt dur”

I aquesta “calma tensa” es deu, sobretot, a la preocupació per l’impacte d’un possible rebrot. La Maria Jaume, infermera de l’Hospital Clínic, va passar del Departament de Donacions de l’hospital a una UCI amb pacients covid en els moments més crítics. Ara no vol ni sentir a parlar de la possibilitat de tornar-hi:

“Si em diguessin que he de tornar a la UCI, seria molt dur. La càrrega emocional que vam haver de patir va ser molt gran.”

En aquest sentit, Fàbregas llança un missatge a la població. Que sigui responsable per evitar l’arribada d’un rebrot: “El reconeixement social està molt bé i els aplaudiments també. Però ens aniria millor que la gent fes cas de les recomanacions sanitàries que es fan”.

Les infermeres demanen més poder de decisió

Coincidint amb el Dia Internacional de la Infermeria, les infermeres i infermers de Barcelona es reivindiquen i demanen mes responsabilitat. “Voldríem poder participar en polítiques de salut i que la nostra opinió valgui”, subratlla Lacueva. “En els càrrecs d’alta gestió no hi som les infermeres”, recorda Fàbregas.