El Departament de Salut va intervenir aquest cap de setmana la Residència Mossèn Vidal i Aunós, al barri de la Bordeta. El centre es troba a la meitat de l’ocupació perquè una part important dels residents havien donat positiu per coronavirus i havien estat traslladats a centres hospitalaris o altres emplaçaments. Ara, però, davant el retorn d’aquestes persones, Salut ha decidit intervenir-la perquè veu com l’entitat gestora, Eulen, no té prou recursos per atendre-les. De moment, se n’ha encarregat la gestió temporal a la Fundació Vella Terra.

Es dona el cas que en aquesta mateixa residència els familiars van denunciar maltractaments i vexacions als avis. Els Mossos van detenir un cuidador i una cuidadora del centre com a presumptes autors d’aquests fets i llavors el departament ja va obrir un expedient a l’empresa que la gestiona.

21 morts, segons els familiars

Als familiars dels residents no els ha sorprès la intervenció de la Residència Mossèn Vidal i Aunós. Feia temps que advertien de la mala praxi de l’empresa que la gestionava fins ara, Eulen. María José Carcelén, filla d’una de les residents, ha explicat a betevé que al centre viuen habitualment 112 persones. Ara però està al 53 % de la capacitat, ja que bona part dels residents han hagut de ser derivats a centres hospitalaris. Segons els familiars, més del 80 % dels ancians s’han contagiat per coronavirus i 21 han mort. Denuncien que a principis del mes d’abril van donar positiu en el test de la covid-19 una cinquantena de persones. Tres setmanes després, hi va haver 28 casos més. Creuen que l’índex alt de contagis s’explica perquè algunes de les mesures d’aïllament no es van dur a terme correctament.

11 residències, intervingudes per la Generalitat

Segons el govern català, fins ara s’han hagut d’intervenir 11 residències a tot Catalunya, tres de les quals a Barcelona. Ja es van intervenir la Residència Marvi Park pel nombre elevat de casos d’afectats per coronavirus, al Camp de l’Arpa, i la Bertran i Oriola, a la Barceloneta, després de nombroses denúncies dels familiars.

De fet aquesta última també estava gestionada per Eulen. Ara els familiars afectats demanen a la Generalitat que prengui mesures contra l’empresa i que la suspensió de la gestió no sigui temporal, sinó definitiva.