L’associació Barcelona Oberta, que aglutina els eixos comercials de les zones turístiques de la ciutat, ha valorat amb els comerciants els efectes de la crisi del coronavirus. Després de dos mesos amb les persianes abaixades, en una enquesta, el 35 % dels comerciants i restauradors han dit que ja no reobriran els negocis perquè econòmicament no ho poden assumir. Un 28 % es troba en un punt mig i un 37 % està convençut que superarà la crisi actual. Durant l’estat d’alarma, un 79, 2 % dels enquestats ha presentat un ERTO per força major i d’aquests han estat aprovats en un 93 % dels casos.

L’informe recull que bona part dels negocis han de pagar uns lloguers comercials alts. Per a un 37 % dels enquestats el lloguer representa més del 15 % de les vendes, per a un 27 % més el lloguer suposa entre el 10 i el 15 % de les vendes, i pel 26 % suposa menys del 10 % de vendes.

Malestar per les mesures de les administracions que consideren “desfavorables”

De l’enquesta es desprèn el malestar del sector amb les mesures que han pres les administracions —municipal, Generalitat i Govern estatal— per ajudar el comerç. Més del 75 % dels comerciants consideren mesures “desfavorables” i consideren que s’havien d’haver pres altres accions com “ajudes econòmiques, subsidis directes, supressió d’impostos i taxes, legislació de moratòries, reduccions de lloguer i hipoteques de locals de negoci”.

Segons Barcelona Oberta, l’entitat i altres associacions del sector comercial estan pressionant a les administracions per rebre “mesures d’ajuda reals” per reactivar l’economia.

Una de les darreres mesures que han criticat les associacions de comerciants de la ciutat és que l’Estat ha prohibit les rebaixes a la botiga física durant la fase 1 de desescalada per evitar-ne les aglomeracions, però sí que s’autoritzen les que es facin a la botiga virtual. Titllen la normativa d'”injusta” perquè “només afavoreix a les grans plataformes de venda ‘online’, com Amazon”.

Comparteix a: