La consellera de Salut, Alba Vergés, assegura que la decisió del Govern espanyol de flexibilitzar el confinament i permetre que els treballadors no essencials tornin a la feina després de les vacances de Setmana Santa, és prematura i posa en risc els esforços per contenir la pandèmia del coronavirus. Vergés ha insistit que les mesures de confinament han funcionat i s’han de mantenir sense “precipitacions ni pressions per calendaris festius i laborals”. Ha dit que la Generalitat té un marge molt poderós, perquè hi insisteixen com a institució política però també tenen el diàleg amb la població: “Que la gent es quedi a casa amb l’opció de teletreball i rebin tota la informació d’un desconfinament segur. Continuarem lluitant i explicant al Govern espanyol que el seu pla és precipitat i posa en un risc innecessari”.

Ha remarcat que el sistema sanitari ha fet tot el possible per augmentar la capacitat, però que no servirà de res si arriba un repunt quan encara la corba de contagis no és prou baixa: “La setmana vinent podríem estar al pic i, per això, recomanem que el desconfinament vingui 14 dies després d’aquest pic. Necessitem tenir ben protegida la població i el sistema”.

Les fases a una “nova normalitat”

El secretari de Salut Pública, el doctor Joan Guix, ha explicat que si les dades de contagis i els indicadors es mantenen estables es faria un “desescalament esglaonat que ens permeti tornar a una nova normalitat i mantenir el llindar de casos per sota de la capacitat del servei de sanitat. El risc de segones onades massa potents es poden produir si ens precipitem”. Per això, ha destacat la importància d’un procés transparent, comunicat i explicat als ciutadans i que ha de ser progressiu i reversible si els indicadors ho indiquen.

Ha explicat quines serien les fases d’aquest procés, sense marcar dates i en una línia similar a la que va proposar fa unes setmanes Oriol Mitjà. Primer, tornarien a la feina els treballadors no essencials sans (a qui s’hauria fet el test prèviament)  i, en una segona etapa, podrien sortir de casa les persones confinades que no han d’anar als seus centres de treball, inclosos els nens. La tercera etapa preveuria l’obertura de restaurants i bars amb aforaments que garanteixin el distanciament social i, en darrer lloc, obririen portes els equipaments culturals i les escoles. Ha insistit que en qualsevol d’aquestes fases és bàsic respectar les mesures d’higiene i de separació mínima entre persones. Per això s’ha referit a la darrera etapa com la “nova normalitat”, recuperant l’activitat però amb mesures de protecció obligatòries que evitarien un repunt de contagis.

Eines de detecció per a un desconfinament segur

En aquest procés de desconfinament hi juga un paper clau la detecció precoç i l’aïllament dels nous contagis. El director general de Recerca i Innovació, Robert Fabregat, ha explicat que en les darreres setmanes s’ha doblat la capacitat de fer proves de detecció i que en els propers dies, gràcies a la col·laboració amb laboratoris i centres d’investigació, tindran capacitat per augmentar a 1800-2000 test PCR al dia. “Ens hem de dotar de les eines necessàries per garantir aquest desconfinament. L’objectiu prioritari és arribar a les residències i professionals sanitaris en primer lloc, a treballadors essencials no sanitaris i a la resta de la població.” Fabregat s’ha referit també a una altra eina estratègica per tenir informació actualitzada, l’aplicació Stop Covid-19 Cat.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a