La Guàrdia Urbana ha denunciat fins a tres vegades voluntaris de la Xarxa de Cures Antiracistes que repartien menjar durant el confinament pel coronavirus. Es tracta d’un grup de persones que han recol·lectat aliments i els reparteixen a més de 120 famílies d’immigrants vulnerables, ja que no tenen documentació i per tant, no tenen ni targeta sanitària per ser atesos en cas de Covid-19, ni tampoc feina per poder viure amb condicions.

La darrera denúncia els la van interposar aquest dimecres. Una patrulla va aturar un altre voluntari i tot i portar un certificat d’activista de SosRacisme li van aixecar acta. Des de l’entitat denuncien els fets i afegeixen que la policia va actuar per motius racistes. “Et para la policia, mentre veus passar la resta de gent i a tu, no, i no saps per què”, explica Lina Vanessa López, que és membre de la xarxa. López afegeix que els van posar la denúncia sense que el voluntari pogués dialogar amb els agents.

A banda d’aquesta xarxa, també hi ha ciutadans que han estat denunciats, tot i haver sortit de casa per un motiu, asseguren, justificat. És el cas de la Gemma Puche, que va sortir per anar a casa la seva mare -que és una persona depenent- i de tornada la van aturar tres vegades, entre els Mossos i la Guàrdia Urbana.

Explica que finalment la Urbana la va sancionar per sortir sense justificació i que l’agent que la va identificar va tramitar la denúncia “de males maneres, sense escoltar-me ni deixar-me explicar el motiu”. Li retreu, a més, que no fes comprovacions per verificar si havia sortit per un motiu justificat. Fonts de la Urbana remarquen que totes les denúncies es poden recórrer i poden ser revisades en cas d’errors.

Denuncien una actuació “abusiva” de la Urbana

Més enllà d’aquestes denúncies, aquest dimecres Clara Roig, una veïna de la Vila Olímpica, ha denunciat que un agent de la Guàrdia Urbana la va amenaçar i va tenir una actitud bel·ligerant amb ella i dues persones més. Tots tres estaven passejant la seva gossa al pipicà que està a 700 metres de casa seva i l’agent els va retreure que havia anat massa lluny. Ara bé, explica que el policia els va amenaçar amb sancions més severes i fins i tot amb la detenció.