Primer pla mascareta dispensada en farmàcia

La consellera de Salut Alba Vergés ha denunciat aquest dimecres que li consten intervencions per part de l’Estat a empreses i hospitals catalans que confisquen material de protecció sanitària per enviar-lo a Madrid per fer front al coronavirus. Vergés ha posat com a exemple que 4.000 mascaretes que havien d’arribar a Igualada estan aturades.

Vergés ha criticat durament aquesta actuació que ja ha posat en coneixement del ministre de Sanitat, Salvador Illa. “No pot ser, ni entendrem mai, que es vulguin aturar comandes, o que es vulgui requisar o centralitzar allò que, més que mai, ha de ser de gestió ràpida i descentralitzada allà on es necessita, que és als centres sanitaris i als assistencials”, ha afirmat.

La portaveu del govern, Meritxell Budó, també ha demanat al Govern espanyol que “informi” i “aclareixi” quines requises de material sanitari “es fan, on van i com serà distribuït”.  Budó assegura que algunes empreses tenien material demanat pel govern català i “l’Estat l’està derivant per centralitzar compres i fer repartiment de material”.

Sanitat nega que s’estigui retirant material de cap autonomia

Vist tot això, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha assegurat que “no se li està retirant cap material a cap comunitat autònoma”, sinó que el Ministeri de Sanitat “està recollint un catàleg dels productes necessaris per respondre a l’epidèmia”. Segons Simón, la intenció és saber el que hi ha per “planificar correctament la seva distribució”. Afegeix que el Ministeri ho està redistribuint entre les comunitats més necessitades i que “totes les comunitats estan sent proveïdes de la manera més justa possible”.