La crisi del coronavirus ha impactat de manera desigual arreu del món. A la secció ‘reset món’, el periodista Enric Botella ens explica com les ciutats s’estan transformant amb la covid-19. En aquest cas, s’ha desplaçat virtualment a Sydney, Austràlia, una ciutat que pot presumir de la gestió eficaç de la pandèmia.

Als antípodes hi viuen 25 milions d’habitants i a la ciutat, Sydney, uns cinc milions. Tot i la densitat de població, la incidència de la covid-19 ha estat molt menor que en altres països: 27.000 casos i 900 morts. Una de les claus ha estat la gestió de la crisi des que en van sorgir els primers casos. Al mes març van tancar fronteres  i van decretar un confinament més suau que a Espanya. L’organització del govern i la resposta de la població a les estrictes mesures recorda el cas de Lapònia finlandesa, ja que els ciutadans van seguir estrictament les recomanacions decretades per frenar la cadena de contagis.

Quines mesures han aplicat?

El periodista ens presenta en Nil Colomer, un jove català que fa cinc anys que viu a Austràlia. “No teníem un volum tan gran de casos i de seguida van tancar fronteres i aïllar les zones on hi havia una incidència més elevada del virus”. En Nil també destaca que durant dos mesos i mig es va aplicar un confinament molt diferent del que coneixem a Espanya, ja que els ciutadans podien sortir, passejar pel carrer o trobar-se amb els amics.

A la ciutat de Melbourne destaca que hi va haver un pic de contagis, però de seguida es va aplicar l’estat d’alarma que va durar un mes i mig. El jove explica que el clima “ha estat un factor a tenir en compte”, però confia que la situació millorarà perquè venen els mesos d’estiu.

Multes de fins a 10.000 dòlars

A les restriccions decretades pel govern s’hi sumen l’elevada penalització que podia costar saltar-se la quarantena o fer activitats d’oci amb un nombre elevat de persones. En Nil destaca “penalitzacions molt bèsties” com, per exemple, multes de 8.000 dòlars si un positiu se saltava el confinament obligatori, una xifra que s’incrementava fins als 10.000 dòlars si es feien reunions amb un nombre elevat de persones.

Una de les dades més rellevants que destaca el periodista és que no es pot viatjar entre estats i el govern ha anunciat que Austràlia no reobrirà fronteres fins, com a mínim, a finals del 2021. L’economia del territori creu que “podrà aguantar” un any sense rebre la visita de turistes. En aquest vídeo pots recuperar la secció completa.