Tapís Memorial de la Sida a l'Ajuntament

(ACN / Redacció) L’1 de desembre és el Dia Mundial contra la Sida i, per commemorar aquesta data, aquest dimecres al matí tant l’Ajuntament com la Generalitat han desplegat el Tapís Memorial de la Sida. Al consistori, l’ha estès l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, acompanyada d’una representació municipal; i, a la Generalitat, ho ha fet el president, Pere Aragonès, acompanyat d’altres consellers.

Despleguen el tapís Memorial de la Sida a l'Ajuntament

A l’acte també hi han assistit la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa; representants del Projecte dels Noms – Hispanosida, l’ONG que organitza el teixit del tapís, el Comitè 1r de Desembre i l’Agència de Salut Pública.

Actualment, 33.340 persones viuen amb la infecció a Catalunya

A Catalunya, s’estima que 33.340 persones viuen amb el VIH. L’any 2020, el nombre de diagnòstics de VIH notificats a Catalunya va ser de 329, cosa que representa una taxa d’incidència de 4,2 casos per 100.000 habitants. Els homes representen el 87 % del total, amb una taxa de 7,5 casos per 100.000 habitants, mentre que les dones presenten una taxa d’1,06 casos per 100.000 habitants. La mitjana d’edat de les persones que viuen amb el VIH és de 36 anys.

Pel que fa a la principal via de transmissió, més de la meitat dels nous diagnòstics van ser en homes que tenen sexe amb altres homes (62 %) i un 20 % van ser en homes i dones heterosexuals.

D’altra banda, un 9 % de les persones infectades encara ho desconeixen i el nombre de diagnòstics que complien criteris de diagnòstic tardà és del 43 % (ha augmentat un 7 % en relació amb el darrer any).

L’objectiu del govern és que el 2025 el 95 % d’infectats sàpiguen que ho estan

El pla del govern català contra el VIH i altres infeccions de transmissió sexual per al període 2021-2030 preveu que el 2025 el 95 % de les persones infectades pel VIH ho sàpiguen, el 95 % estiguin en tractament i el 95 % tinguin la càrrega viral indetectable. Monitoratge, prevenció, atenció i entorn comunitari són els quatre eixos principals del pla, que s’ha aprovat en el marc de la Comissió Interdepartamental de la Sida a Catalunya.

40 anys després de la detecció del primer cas de sida a Catalunya, a l’Hospital Vall d’Hebron, s’han assolit les xifres 91-91-92 (el 91 % de les persones infectades per VIH ho saben, el 91 % estan en tractament i el 92 % d’elles tenen la càrrega viral indetectable). A més, també es treballa per a la definició i consecució d’un quart 90, que té a veure amb què les persones amb VIH tinguin una bona qualitat de vida.