coronavirus

A Catalunya s’han registrat els primers casos de la variant delta plus. Fins ara coneixíem que la delta plus és responsable de l’increment de contagis al Regne Unit, però, què més en sabem? És una variant més contagiosa i més perillosa que les que han circulat fins ara?

La delta plus és més contagiosa que la variant delta?

El nom oficial de la variant delta plus de la covid és AY4.2. De fet, és una variant sobre la variant delta del virus, que té dues mutacions més que aquesta, situades a la zona on el virus s’uneix amb la cèl·lula. Això fa que sigui una variant un 10 % més transmissible que la delta, tot i que els estudis en aquest aspecte encara no són concloents. Es creu que la variant delta plus va sortir a l’Índia i se’n va tenir constància per primer cop al juliol. Un dels països on està més estesa és al Regne Unit, on representa entre el 6 i el 10 % dels contagis de coronavirus.

La nova variant de la covid és més perillosa?

Els símptomes de la variant delta plus són molt similars als de la variant delta. També la gravetat en cas de contagi. Per tot plegat, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, assegura que “no es considera que sigui una variant pitjor” que la delta, sinó similar.

Són efectives les vacunes contra la delta plus?

Els experts estudien si les vacunes són igual d’efectives en el cas de la variant delta plus. De moment, sabem que les vacunes són una mica menys efectives amb la variant delta, i es calcula que amb la delta plus la protecció serà similar. Aquesta pèrdua d’efectivitat pot ser més evident en els casos simptomàtics, però no tant els casos greus i les hospitalitzacions. Cabezas recorda que “les vacunes són boníssimes” per protegir la població. De fet, explica que el patró que s’està observant en alguns països és que la variant delta plus incrementa els contagis, però no les hospitalitzacions.