Els robatoris a l’interior de vehicles estacionats en grans pàrquings s’han disparat, especialment des de l’estiu. Ho confirmen empreses gestores d’aquestes infraestructures, com Saba, que reclama lleis més punitives contra els lladres multireincidents. Des del Gremi de Garatges de Barcelona alerten que aquests delinqüents s’estudien els accessos dels pàrquings per actuar amb rapidesa i sense ser vists.

Parlen de grups organitzats, que mai no actuen sols, i que cometen els robatoris en qüestió de minuts. Entren per un dels accessos i van a aquells vehicles on saben que poden obtenir alguna cosa. Sovint actuen trencant els vidres per entrar als cotxes.

Per fer front a aquest problema, Saba, que gestiona 25 aparcaments al centre de Barcelona, ha contractat més vigilants de seguretat i també tenen un miler de càmeres de seguretat, però això no dissuadeix els delinqüents. Com a mesura preventiva, a l’interior dels pàrquings també hi ha cartells en què recomanen als clients que no deixin objectes de valor dins del cotxe que es puguin veure des de l’exterior.

Un dels cartells que adverteix als clients d’un aparcament gestionat per Saba que no deixi objectes de valor a la vista.

Robatoris en aparcaments de tot Barcelona

Als aparcaments del centre hi ha robatoris pràcticament cada dia però des de Saba asseguren que el problema és generalitzat a tota la ciutat. De fet, aquests dies enrere l’aparcament de cotxes que hi ha a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va patir el tercer robatori del mes. Aquí, són menys freqüents que als barris cèntrics però també han notat un repunt.

El secretari del gremi, Vicente Artigas, afirma que els més mal parats són els aparcaments de grans superfície, mentre que els petits no han notat aquest repunt de delictes: “Un aparcament amb una infraestructura més gran de l’habitual té més entrades i sortides, i [els lladres] estudien el que han de fer per entrar i sortir més ràpidament”, diu Artigas.

Mossos i Urbana uneixen esforços a Ciutat Vella contra els robatoris en vehicles

Conscients d’aquesta problemàtica, Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana fan operacions conjuntes des del juny al districte de Ciutat Vella per combatre aquests delictes. Tot i això, a xarxes socials com Twitter hi ha queixes cada setmana de clients que han estat víctimes d’un robatori en algun d’aquests aparcaments.

Aquest tipus de robatoris no es produeixen només als grans aparcaments. També s’han vist imatges de lladres obrint vehicles al carrer a plena llum del dia. En les últimes setmanes, la policia ha detingut almenys una desena de persones acusades d’aquests delictes.