La Barceloneta té, des d’aquest dimecres, un carrer amb el nom d’Emília Llorca Martín. Fins ara, aquesta via es coneixia com a carrer de l’Almirall Aixada.  El canvi de nom respon a una reivindicació del veïnat i les entitats del barri, que volien retre homenatge a l’Emiliona, com tothom l’anomenava.

Emília Llorca, que va estar sempre implicada en les lluites socials per millorar el barri, va morir el 2009 en un accident de trànsit. L’acte d’aquest dimecres, segons els promotors, només és un tast del que haurà de venir, ja que el coronavirus ha impedit que se celebrés una festa amb més públic.  

Reconeixement a l’Emília

El canvi de nom del carrer d’Almirall Aixada a Emília Llorca Martín tanca un procés que es va engegar fa anys a instàncies del veïnat del barri per retre homenatge a aquesta veïna il·lustre.

L’Emília Llorca va liderar moltes de les reivindicacions veïnals de la Barceloneta. Va crear, juntament amb altres veïnes, la Comissió de Festes del Carrer dels Pescadors, una de les poques que durant més de 25 anys va mantenir viva la tradició d’engalanar els carrers per festa major. També va fundar l’Associació de Veïns de l’Òstia, des d’on van aconseguir anul·lar el pla dels ascensors.

Canvi de nom el 14 d’abril

Tot i la poca afluència de públic, a l’acte no han volgut faltar l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, el regidor del districte, Jordi Rabassa, i la seva predecessora, Gala Pin.

L’alcaldessa, que va conèixer l’Emília el 2004, ha reconegut que “el d’avui és un dels parlaments més difícils que he fet mai. M’estimava i coneixia molt qui era l’Emília i què havia aconseguit”. També ha destacat que el canvi de nom del carrer hagi estat el 14 d’abril, quan es commemora la Segona República.

L’Emília representa els valors exemplars de la República
Ada Colau, alcadessa de Barcelona

Entre el públic assistent, a més d’amics, familiars i veïns, també hi eren les exregidores de Ciutat Vella, Mercè Homs i Itziar González.

Estima, respecte i admiració

L’Emiliona aconseguia contagiar les ganes de millorar la societat i l’amor que sentia per la Barceloneta. En això coincideixen tots els que la van conèixer. Per això, en David, un dels fills de l’Emília, explica a betevé que se sent feliç, emocionat i descansat perquè per fi hi ha un carrer que recorda l’estima que la meva mare tenia per la Barceloneta.

“Per fi s’ha fet el reconeixement que es mereixia l’Emiliona, a qui sempre tenim molt present”, afirmen la Lourdes López i la Pepa Picas. A més d’amigues de l’Emília, també van ser companyes de lluita.

L’Emília sabia que al barri el cuides quan l’empoderes, quan li dones veu
Gala Pin, exregidora de Ciutat Vella

Gala Pin, exregidora de Ciutat Vella i activista social, va compartir infinitats d’accions, lluites i celebracions amb l’Emiliona. Per això, té moltes vivències amb ella però en destaca l’empenta i l’amor que posava a tot el que feia.

La festa popular, a la tardor

A causa de les restriccions anticovid, l’acte s’ha fet amb aforament limitat: només hi podien assistir 70 persones. Tot i axiò, es van inscriure moltes més, que no han pogut estar-hi presents. Per això, s’ha decidit que a la tardor, si la pandèmia ho permet, es farà una festa que inclourà sardinada i ball, en honor de l’Emiliona.