El cinquè tinent d’alcalde, Albert Batlle, s’ha reunit aquest dimarts amb el Gremi de Restauració de Barcelona per abordar la problemàtica en seguretat. A la sessió també ha assistit la regidora de Comerç, Mercats, Règim Intern i Hisenda, Montse Ballarín. Els restauradors han expressat la “preocupació extrema” que els genera la delinqüència de baixa intensitat: furts, robatoris amb intimidació o violència. Des del gremi es queixen que la inseguretat està condicionant el turisme i això està impactant en la facturació dels locals.

Roger Pallarols, director general del Gremi de Restauració, assegura que els establiments de Ciuta Vella han patit pèrdues d’un 15 per cent respecte el mateix període de l’any passat. Per tot plegat demanen mesures perquè la temporada d’estiu és vital per compensar els mesos de temporada baixa i donar estabilitat a les plantilles”. Per la seva banda, Batlle ha demanat confiança al sector i s’ha compromès a realitzar un “abordatge ordenat de la seguretat”.

Actuacions contra la venda ambulant i la turismofòbia

Els restauradors també han demanat que es combati les accions de turismefòbia, com els darrers atacs a autobusos turístics, perquè poden semblar inofensives, però danyen greument la imatge de la ciutat. També han exigit “actuacions contundents aquest mateix estiu” a punts concrets de la ciutat com la Rambla, el Port Olímpic i les platges, on la venda ambulant, diuen, està “més descontrolada que mai”.

Taula de treball amb Batlle i restauradors

Confiança en el perfil i la trajectòria de Batlle

El president del Gremi, Pere Chias, ha destacat la “confiança que generen el perfil i la trajectòria professional” del tinent d’alcalde, perquè pugui prendre “decisions immediates” així com pel que fa al desplegament d’estratègies de seguretat a llarg termini.  Els restauradors volen deixar enrere els recels de l’anterior mandat amb el govern en general i amb la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, en particular. “El govern ha de fer passos per restablir la confiança de la restauració”, ha dit Chias.

Aquesta ha estat la primera trobada oficial amb representants dels sectors del comerç i els serveis que ha mantingut el nou responsable de seguretat de l’Ajuntament des del seu nomenament. Batlle ha acordat intensificar el contacte i la interlocució amb el gremi i tindran una nova trobada a mitjans de setembre per seguir l’evolució i valorar com ha anat l’estiu.

La setmana passada, el màxim responsable de seguretat de la ciutat també es va reunir amb la plataforma Tsunami Veïnal amb qui es va comprometre a actuar en els punts calents de la ciutat.