La migranya és una malaltia que afecta el 15 % de la població del món, majoritàriament dones, i a Espanya la pateixen cinc milions de persones. Es tracta, però, “d’una malaltia poc coneguda per a molts, que creuen que és un simple mal de cap i no se li dona el valor que té pel que fa a discapacitat a escala social i laboral‘, explica Neus Fabregat, neuròloga de l’Hospital Plató. Patricia Ripoll, una de les seves pacients, vol visibilitzar la malaltia i ajudar d’altres que la pateixen compartint les seves experiències.

Conviure amb la migranya

Després de diagnosticar-li migranya crònica fa quatre anys, Patricia Ripoll va decidir crear el blog Mamá tiene migraña per eliminar el seu sentiment de culpa i també per demostrar que es pot conviure amb la malaltia. Explica que hi ha pocs portals que parlin de la migranya de forma proactiva i positiva, així que va crear el seu propi canal, en què explica les seves experiències personals i familiars.

Migranya i família

La Patricia també ha fet un taller amb famílies a l’Hospital Plató –que porta a terme diverses iniciatives amb pacients-, per treballar com es viu la migranya a la família, quan la mare o el pare la pateix. La malaltia afecta el dia a dia, ja que a més de mals de cap també pot provocar nàusees, pèrdua de visió temporal o fotosensibilitat, entre altes molèsties. A partir del setembre, també vol fer xerrades a escoles per visibilitzar la migranya i ajudar a diagnosticar-la entre els infants, ja que hi ha molta gent que no està diagnosticada i detectar-la a temps és la millor manera perquè no es converteixi en crònica.