La Plataforma d’Afectats pel Top-Manta al port de Barcelona assegura que ja no poden més. Calcula que aquests dies es poden arribar a concentrar fins a mil manters a la zona compresa entre el Port Vell, Joan de Borbó i la Barceloneta. “Gairebé estem pitjor que mai”, assegura Héctor Guillermo Izuel, president del Mercat de Colom i membre de la Plataforma, que també tem que s’arribi al pic de 2.000 manters que afirma que es van concentrar l’estiu passat.

Des de la Plataforma han emès un comunicat adreçat a l’Ajuntament, la Generalitat, la Guàrdia Urbana i la Policia Portuària en què denuncien que el problema de la venda ambulant irregular, lluny de resoldre’s, s’està enquistant, i demana a les administracions que facin complir les lleis. Els acusen de passivitat, permissivitat i manca d’ambició. I, tot plegat, diuen, és el que ha provocat que qui “mou els fils del top manta” acabi “imposant la seva llei i administrant l’espai públic” d’aquesta zona de la ciutat. “Els dispositius policials són tebis”, explica Izuel, “als 10 minuts de marxar la policia hi tornen els manters”. Per això, reclamen que la presència policial sigui constant en aquesta zona.

Precisament, abans de l’estiu, l’Ajuntament, la Generalitat, el Port, i també la Guàrdia Civil i la Policia Nacional van pactar estendre el dispositiu permanent de la Guàrdia Urbana de la plaça de Catalunya a altres punts de la ciutat on es concentren els manters, com el port, per dissuadir-los. En el cas del port, a més, es va establir que se’n faria càrrec la Policia Portuària.

Comerciants i restauradors, en crisi

La Plataforma d’Afectats pel Top-Manta en el port agrupa diferents entitats de la zona, com els artesans i l’Associació Gastronòmica de Palau de Mar, els paradistes del Mercat de Colom i l’Associació de Veïns de la Barceloneta. Tots ells denuncien que els manters dificulten el pas de veïns i turistes i redefineixen el trànsit dels vianants. Això, asseguren, està provocant pèrdues econòmiques d’entre el 30 i el 50 % a restauradors i comerços de la zona. A més, denuncien que vuit comerços s’han vist obligats a tancar i que n’hi ha molts que estan a la corda fluixa. “No aguantarem tres mesos més així“, relata Izuel.

A finals de l’estiu passat, els restauradors ja van ampliar la zona de les terrasses de Palau de Mar per evitar que s’hi instal·lessin els manters, que es van acabar desplaçant al passeig de Joan de Borbó. Llavors ja van denunciar pèrdues econòmiques i alguns restaurants asseguraven que havien acomiadat treballadors per culpa de l’activitat dels manters.