La crisi del coronavirus ha tocat de ple el sector del turisme, amb una pèrdua de visitants que ha obligat a tancar o a reformular atraccions turístiques de la ciutat. És el cas del Telefèric o les Golondrines del port, ja que van reobrir al juny amb aforament reduït per complir amb les mesures sanitàries. La tornada a la normalitat no ha estat fàcil. I, malgrat que estan en marxa, estan molt lluny de tornar al funcionament normal previ a la pandèmia. El telefèric ha perdut la meitat de passatgers i Las Golondrinas, que no s’havien aturat mai en 130 anys d’història abans de la crisi pel coronavirus, s’han vist obligades a canviar per complet el seu funcionament.

Las Golondrinas del port han patit una baixada d’usuaris sense precedents, el que ha provocat que haguessin de reduir el nombre de vaixells i trajectes. Abans de la pandèmia tenien en funcionament cinc vaixells que anaven sempre plens, però ara només està en marxa un màxim de dos vaixells. I van amb un 30 o 40 % de la capacitat. A més, han reduït l’oferta. Abans hi havia l’opció d’escollir entre dos trajectes, i actualment Les Golondrinas només fan una ruta que dura una hora, va al Port Olímpic i permet contemplar el litoral barceloní.

Las Golondrinas

“Hem trobat a faltar molt els turistes. El fet que no hagin vingut ens ha afectat molt” explica Jordi Sangenís, patró de Las Golondrinas, que agraeix que aquests últims mesos molts barcelonins s’hagin animat a pujar a les seves embarcacions. Malgrat que els barcelonins no hi han deixat d’anar mai, en els últims anys els usuaris eren majoritàriament turistes. Ara és el revés. Majoritàriament són els barcelonins qui opten per fer aquest tipus d’activitat a l’aire lliure, aprofitant que ara no hi ha tantes aglomeracions. Malgrat això, les xifres de barcelonins no igualen ni de bon tros la dels turistes que hi anaven abans de la pandèmia. De moment, l’arrencada encara costa una mica.

Telefèric

50 % d’usuaris al telefèric del Port

Una de les altres atraccions turístiques del port és el Telefèric, que està a mig gas. Normalment per aquesta època de l’any hi havia uns quaranta minuts de cua per pujar-hi, en canvi ara han perdut més de la meitat de passatgers. Tot i que aquests dies, al ser un cap de setmana llarg, han notat una mica més de turisme d’arreu de l’estat, així com persones que viuen a Barcelona i que no havien pujat mai al Telefèric i s’animen a veure la ciutat des de l’aire: “No hi ha turisme, així que estem aprofitant aquest cap de setmana llarg per fer nosaltres aquest turisme local que mai fem. La veritat és que s’agraeix”, afirma una turista del País Valencià.