La complicada situació epidemiològica que des de fa dies carrega la comunitat de Madrid ha obligat el Govern espanyol a moure fitxa: s’ha decretat un nou estat d’alarma de 15 dies per a la comunitat. Com ja s’havia vist durant els darrers mesos, un dels impactes més immediats d’un confinament és en la mobilitat, en aquest cas amb les connexions que té Madrid amb la resta de punts del país. Des que van començar les restriccions ja s’han anul·lat 52.005 bitllets en trajectes d’AVE i Llarga Distància amb origen o destinació Madrid, una xifra, però, que tot apunta que anirà augmentant, ja que molts ciutadans encara segueixen canviant o suprimint bitllets.

El cap de setmana llarg, quan hi ha més anul·lacions

L’anunci de l’estat d’alarma s’ha fet públic hores abans de l’arrencada d’un cap de setmana de tres dies, ja que dilluns és festiu: el dia de la Hispanitat. En aquest context els dies 9 i 12, coincidint en divendres i dilluns, és a dir, el dia d’inici i de final del cap de setmana, han estat els dies en què s’han fet més anul·lacions. En el total d’aquests tres dies s’han venut 81.502 billetes d’AVE i Llarga Distància, dels quals 42.920 tenen origen o destinació Madrid.

Es retornarà l’import

Ja que es tracta d’una causa de força major, i tal com preveu AVE en situacions de restricció de mobilitat, s’oferiran dues vies de solució per als afectats: podran recuperar l’import del bitllet, o bé canviar-lo per una altra destinació.

Incertesa entre la majoria de passatgers

Molts dels passatgers que no han cancel·lat els bitllets, que venien de Madrid o bé que hi anaven, expliquen que aquest dissabte al matí no se’ls ha fet cap control, ni que tampoc han vist presència policial per controlar aquells ciutadans que sortien o que entraven a la comunitat. Això sí, alguns d’ells reconeixen incertesa davant d’aquesta situació, i per això ja venien preparats amb justificants o acreditacions que els permetessin realitzar el trajecte sense problemes. D’altres passatgers parlaven d’indignació, ja que admeten estar “cansats” de l’estira i arronsa que aquests darrers dies hi ha entre Madrid i el Govern.