Les darreres llambordes que queden a Gràcia tenen els dies comptats. S’han començat a retirar de la plaça de Mons, que s’està reurbanitzant des de fa unes setmanes. És un tipus de paviment que fa temps que s’ha deixat de posar a Barcelona i que a Gràcia només es conserva en aquest indret. Els veïns s’havien queixat de les irregularitats de l’empedrat, que podia provocar incidents i també del soroll en circular-hi els vehicles. 

Les llambordes tornaran a la plaça de Mons, tallades i disposades de manera diferent

Però les llambordes només desapareixeran de manera provisional, precisament per preservar la imatge icònica d’aquesta plaça que uneix el viaducte de Vallcarca i l’avinguda de la Mare de Déu del Coll. D’aquí a uns mesos es tornaran a col·locar, prèviament tallades per la meitat. S’instal·laran amb la cara tallada, plana i sense irregularitats cap amunt. D’aquesta manera se solucionen els problemes, però mantenint la singularitat del paviment.

S’elimina la rotonda central de la plaça de Mons

Un altre dels elements que desapareix és la rotonda, aquesta sí que de manera definitiva. Les palmeres que hi havia fins ara en aquesta part central s’han reubicat a la plaça d’Alfons Comín. L’objectiu de la reurbanització és reconvertir la plaça per augmentar l’espai per a vianants. La circulació passa a fer-se pel tram central i la resta de plaça es destina a zones d’estada amb arbrat.

Feia anys que l’Associació de Veïns Coll-Vallcarca reclamava que es reformés la plaça. Amb tot, la demanda se centrava a substituir-ne el paviment, cada vegada més malmès, per por a caigudes i accidents. Ara, l’entitat està dividida: uns estan contents perquè guanyen espai per al veïnat, però els altres estan en contra de la reforma perquè perden la rotonda central. És el cas de  Froilán Bellostes, que creu que era un lloc clau per canviar de sentit.

Per fer qualsevol gir, un camió o un autocar, no sé on han d’anar, ara. Era un lloc clau per poder-hi parar un moment
Froilán Bellostes, Associació de Veïns Coll-Vallcarca

De moment, els veïns queden a l’expectativa de veure com quedarà la nova plaça, amb les llambordes que fins ara no veien amb bons ulls. L’administració els ha assegurat que un cop retocades, posaran fi a les irregularitats que podien esdevenir perilloses per circular i caminar.

Per comprovar-ho, hauran d’esperar fins al març, quan està previst que acabi la reforma de la plaça de Mons. Les obres també s’aprofitaran per millorar l’enllumenat de la zona.