El nou sistema de recompte de casos de coronavirus ha elevat fins a 7.097 les persones mortes per covid. D’aquestes, 3.242 sorgeixen de les dades facilitades ara per les funeràries i no constaven en cap estadística pública. És una xifra que pràcticament fa doblar el nombre de defuncions comptabilitzades des de l’inici de la pandèmia.

Així, fins aquest dimecres han mort en centres hospitalaris catalans 3.855 persones. Aquesta és la dada que diàriament han donat a conèixer les autoritats sanitàries. El nou recompte engegat pel departament de Salut aquest dimecres afegeix a aquestes defuncions d’altres que se sabia que existien però que no estaven comptabilitzades. La més rellevant, la dels morts a les residències, que són en aquests moments 1.810. Fins ara només es podia saber quantes persones que vivien en centres per a gent gran havien perdut la vida, però no transcendia si havien mort en un centre sanitari i, per tant, ja estaven comptabilitzats o si havien mort a la mateixa residència.

Amb les noves dades també es té constància que 456 persones han mort per covid als seus domicilis i 62 en un centre sociosanitari. Hi ha, a més, prop d’un miler de defuncions que recullen aquestes dades que no són classificables per manca d’algun tipus d’informació.

Aquesta nova informació facilitada aquest dimecres no pot ser comparada amb la dels dies anteriors precisament pel canvi de metodologia. Tampoc no es pot equiparar amb la d’altres comunitats autònomes ni amb les dades que facilita el mateix Ministeri de Sanitat, que continuen fent servir les dades oficials de defuncions als centres sanitaris.

2.870 nous casos confirmats, l’increment més alt

Segons el comunicat de Salut, els nous casos confirmats a Catalunya en les últimes hores són 2.870, l’increment més alt des de l’inici de la pandèmia. Un repunt que es pot veure en el que es dibuixa la corba de contagis.

Ara bé, això no vol dir necessàriament que la situació hagi empitjorat. Es pot deure també al fet que s‘estan fent molts més tests i, per tant, afloren els positius confirmats. En total a Catalunya n’hi ha 39.375.
I actualment hi ha ingressades 1.307 persones en estat greu.

Comptabilitzar també els casos sospitosos

El departament de Salut també ofereix en el comunicat d’aquest dimecres, a més de les habituals dades de positius confirmats, les de casos sospitosos de coronavirus. Es calcula que 55.457 persones han pogut contraure la infecció. Són casos que han estat examinats per personal sanitari i dels quals s’ha fet o es fa un seguiment.
Si aquests casos se sumen als positius confirmats es pot dir que es calcula que els afectats per covid gairebé arriben a les 95.000 persones a Catalunya. 

La situació a les residències

Ara mateix a les residències, un dels principals focus d’aquesta crisi, 5.229 persones han estat confirmades com a positius i se’n tracta 7.069 més com a casos sospitosos.