El temps d’espera per aconseguir els resultats d’una prova PCR practicada en qualsevol dels CAP de Catalunya és d’entre 24 i 48 hores. És la forquilla amb què el Departament de Salut treballava fins a l’inici de la segona onada de coronavirus perquè, segons han confirmat fonts del departament a betevé, aquest llindar d’espera ha pujat a les 72 hores. És a dir, a un màxim de tres dies.

Els usuaris consultats per betevé, i que estan en espera del resultat d’un cribratge, afirmen que aquest temps és superior. Ho confirmen, per exemple, Vanessa Fernández i Alfredo Ejarque.

La primera explica que dimecres de la setmana passada van detectar febre a la seva filla de dos anys i mig i que l’endemà “ens van donar cita al CAP per fer la PCR el mateix dijous a les sis de la tarda”. Fernández relata que “durant el cap de setmana havíem de rebre’n el resultat a l’aplicació La Meva Salut, però res“. Admet que “hem trucat al CAP, però comunica“.

De fet, Vanessa Fernández explica que, mentre no té encara el resultat de la PCR, el seu fill gran, que té set anys, “no pot anar a l’escola i s’ha de quedar a casa“, una situació que obliga a “tenir els dos fills a casa i haver-ho de combinar amb el teletreball”, explica.

Una situació semblant viu Alfredo Ejarque, que dimecres passat va veure com la seva parella resultava ser positiva després d’una prova realitzada a la feina. “L’endemà mateix ja va tenir els resultats”, explica Ejarque, que recorda que, resultats en mà, “automàticament vaig recollir els fills de l’escola i vaig deixar de treballar i vam avisar el CAP” i van acordar fer-se, ell i els seus dos fills, les PCR aquest dilluns.

Durant el dissabte “la nena va tenir tos i vam poder-li fer la prova aquell dia mateix”, mentre que “l’altre fill i jo ens l’hem fet aquest dilluns”. Explica Ejarque que “des de dijous estem confinats a casa i sense els resultats“.

Els efectes de la segona onada

Els casos de la Vanessa i l’Alfredo es poden comparar amb els que van viure, en primera persona, aquest darrer estiu, per concloure que estem immersos en una segona onada de contagis. Es van trobar amb situacions diferenciades que van necessitar una prova PCR: ella, per cribrar els seus dos fills al casal d’estiu i ell, com a mesura preventiva abans d’una intervenció quirúrgica.

En tots dos casos “ens van donar cita per a la PCR l’endemà mateix de demanar-la, i els resultats van tardar 24 hores“, una situació molt contrastada amb la d’ara, que, segons Ejarque, denota que “els CAP estan desbordats”.