Amb l’anunci de l’aplicació del toc de queda a Catalunya i a la resta de l’estat sorgeixen tota mena de preguntes. Com està regulat el toc de queda? Què passa si surto durant l’horari del toc de queda o encara soc al carrer? Qui imposa la multa?
El toc de queda suposa una restricció temporal de la llibertat de moviments que, en el cas d’Espanya, està recollida a la Llei orgànica 4/1981 de l’1 de juny, dels estats d’alarma, excepció i setge. El toc de queda obliga els habitants d’un territori a quedar-se a casa en un horari concret, generalment de nit, llevat d’algunes excepcions com ara una urgència mèdica o familiar. La llei preveu sancions en cas d’incomplir o oposar resistència a les ordres vinculades a l’estat d’alarma, tot i que no en determina la quantitat.
Qui pot posar la multa de toc de queda a Catalunya?
Són els cossos policials els qui vetllen pel compliment del toc de queda i els qui s’encarreguen de sancionar els qui l’incompleixen. El govern català ha fixat excepcions que permetran la lliure circulació com els desplaçaments per motius sanitaris o laborals. Els ciutadans hauran de dur un certificat d’autoresponsabilitat, descarregable des del web del Departament d’Interior.
La multa pot arribar a ser de 6.000 euros
Les multes per l’incompliment del toc de queda poden anar dels 300 fins als 6.000 euros. La xifra variarà en funció de les circumstàncies de la sanció, per exemple, si hi ha reincidència o desobediència davant de l’autoritat, el preu a pagar serà més elevat. Malgrat tot, segons el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, no es preveuen detencions per l’incompliment d’aquesta mesura.
Multa fins a 3.750 € a França
En el cas de França, que va decretar el toc de queda el 17 d’octubre, les multes per incomplir-lo van dels 135 euros fins als 3.750 en cas d’incidència reiterada. Les restriccions de mobilitat s’apliquen en 54 departaments, inclòs París, i van de les 21 h a les 6 h de la matinada. En només tres dies d’aplicació la policia ha imposat més de 3.000 multes. A Bèlgica també està en vigor el toc de queda des del 16 d’octubre, i les multes per incomplir-lo arriben als 250 euros.
En el cas d’Irlanda el govern ha anat més enllà i ha decretat la màxima alerta amb un confinament de sis setmanes. En aquest cas es prohibeix a la població visitar altres domicilis i s’han establert multes de fins a 2.500 euros o sis mesos de presó per als qui organitzin festes en cases particulars.