El confinament obligatori que implica l’estat d’alarma decretat pel Govern espanyol pel coronavirus obligarà moltes dones en situació de violència masclista a conviure les 24 hores amb els seus agressors. Això implica que el risc de patir agressions sigui més alt. Les tres administracions, entitats i col·lectius feministes, amb la voluntat d’adaptar-se a aquesta realitat, han posat en marxa diferents recursos que aquestes dones podran fer servir en cas de necessitat.
Serveis de l’Ajuntament de Barcelona
El servei municipal presencial d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) està operatiu actualment. Es tracta d’un servei de l’Ajuntament que ofereix atenció ambulatòria específica a persones víctimes de situacions de violència masclista (dones, infants i adolescents, i persones LGTBI, o persones del seu entorn proper directament afectades per aquesta violència).
- Atenció presencial general: de 9 a 15 h de dilluns a divendres (c. Marie Curie, 16)
- Atenció presencial d’urgència: de 9 a 13 h de dilluns a divendres (C. Marie Curie, 16)
- Atenció telefònica: de 9 a 15 h de dilluns a divendres. Telèfons: 93 291 59 10 i 93 291 59 20
Pel que fa a l’atenció als homes, s’amplia l’horari del SARA de 10h a 20h al telèfon 93 349 16 10
Fora de l’horari d’atenció del SARA restarà obert les 24 h el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) del número 25 del carrer de la Llacuna. També tenen atenció telefònica al 900 703 703.
El consistori ha posat en marxa el telèfon 639 534 814 de 10h a 18h per a oferir assessorament sobre qüestions jurídiques vinculades entre d’altres, a temes laborals, guarda de menors, sistema judicial o violència masclista.
❗️💪 Ara, més que mai, seguim atenent els col·lectius més vulnerables.
El Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) es manté obert les 24 h del dia per atendre emergències en el marc de l'estat d'alarma per la #Covid19.
ℹ️https://t.co/usuVxzlEsW pic.twitter.com/fNyEJLIeU8
— Ajuntament de BCN (@bcn_ajuntament) March 23, 2020
L’Ajuntament de Barcelona ha elaborat les Guies Barcelona Antimasclista descarregables al web desdecasa.barcelona que d’una banda aportaran informació pràctica de mesures d’autoprotecció i instruccions de sortida per a dones que estan en situació de risc, com per exemple, baixar-se l’aplicació “My 112” i manenir el contacte diari amb una persona de confiança.
De l’altra, el consistori fa recomanacions de caràcter comunitari: s’adreça a les xarxes veïnals i a comerços, amb instruccions senzilles del que es pot fer per detectar i donar suport a situacions de violència masclista. Entre d’altres, es recomana mantenir el contacte amb una dona de qui se sap que pateix violència masclista.
També es reorienta el programa BCN cuida per assessorar i donar suport a treballadores de la llar i de les cures,
Serveis de la Generalitat de Catalunya
L’Institut Català de la Dona (ICD) acaba de posar en marxa el telèfon 671 778 540 amb servei de WhatsApp les 24 h. D’aquesta manera amplia i facilita la comunicació escrita amb les persones professionals d’aquest servei (psicòlogues, treballadores socials, metgesses i advocades). També s’hi pot accedir a través del correu electrònic 900900120@gencat.cat.
Alhora, la Generalitat reforça aquests dies de confinament la línia telefònica confidencial i gratuita les 24 h d’atenció a víctimes 900 900 120 i el 112.
La Generalitat demana la complicitat de tothom per denunciar la violència masclista.
Si tens coneixement d’alguna dona que estigui en situació de violència masclista, #col·labora i truca al 900 900 120. Que cap dona quedi desatesa.
Cuidem-nos! 💜 pic.twitter.com/tJHmnvt2PJ
— gencat (@gencat) March 19, 2020
A banda, l’ICD també ha posat en marxa la campanya “Establiment segur contra la violència masclista”, una iniciativa perquè les dones trobin suport a les farmàcies, forns, estancs, supermercats i detallistes de fruites i hortalisses. Aquesta complicitat es concreta posant en un lloc visible el cartell “Establiment segur contra la violència masclista”.
Si les dones en situació de violència masclista no poden trucar a la línia d’atenció a la víctima ho podran fer en aquests establiments. Els comerços tenen al seu abast versions el cartell en català, castellà, anglès i francès del cartell que es pot descarregar i imprimir.
Ministeri d’Igualtat del Govern espanyol
El Ministeri d’Igualtat ha activat un servei d’assistència psicològica immediata per WhatsApp per a les dones en situació de violència masclista a través dels telèfons 682 916 136 i 682 508 507. La mesura i es troba dins d’una guia d’actuació que ha elaborat el Govern espanyol.
Entitats privades
- Tamaia Viure Sense Violència
- Surt
- Asociación Bienestar y Desarrollo (ABD). Servei de Tractament de Violència Familiar
- Dones Mentores
- Metzineres
- Fils. Fundació Ires
- Associació d’Assistència a Dones Agredides Sexualment
- Dones Juristes
- Hèlia. Associació de suport a les dones que pateixen violència de gènere
- Sectretaria de Dones i Polítiques LGTBI de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya (CONC)
- Creación Positiva (Asociación de Personas con VIH desde la Perspectiva de Género)
- Acció Contra la Violència Domèstica
- Secció de Psicologia de les Dones, Gèneres i Diversitats del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya
- Àmbit Prevenció
- Àrea de Gènere, Família i Addiccions de la Fundació Salut i Comunitat
- Almena Cooperativa Feminista
- Associació en Defensa dels Drets de les Dones en Situació d’Exclusió i Marginació Social (Genera)
- Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere
- Dones amb Empenta
- Associació Humanitària contra l’Ablació de la Dona Africana- AHCAMA
- Associació Salut i Família
- EQUIS -MGF- Equipo de Sensibilización sobre las Mutilaciones Genitales Femeninas
- Yemanjà. Associació de Dones
- Fundació Setba