Taula parada pel dinar de Nadal

(ACN) L’epidemiòleg i expert principal sobre el coronavirus del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties, Pasi Penttinen, recomana que si finalment es permet celebrar el Nadal la gent s’autoimposi una quarantena de 10 o 14 dies, per tal de minimitzar la possibilitat de contagi. “Pot ser una bona manera de protegir els més grans de la família”, apunta en una entrevista a l’ACN. Malgrat que l’organització no publicarà recomanacions específiques per a Nadal, Penttinen creu que cal limitar “el nombre de persones amb qui s’interactua durant aquest període. “Les vacances de Nadal no pinten gaire bé a la majoria de països de la Unió Europea”, reconeix.

Per això, Penttinen apel·la a la responsabilitat individual per frenar els contagis. “No només importa el que diguin i facin els polítics, també com ens comportem nosaltres”. Així, veu important que la població entengui que si pren mesures com la distància social o l’ús de la mascareta, encara que no sigui obligatòria en certes situacions, ajudarà a combatre la pandèmia.

L’epidemiòleg assegura que la situació a gran part de la UE és molt dramàtica per l’alt nombre d’infeccions i hospitalitzacions. A més, han començat a veure un augment de la mortalitat a nivells de la primavera. “Estem lluny d’arribar a una resolució d’aquesta dramàtica situació a Europa”. Però avisa que a l’estat espanyol augmentaran els morts per la covid-19 en les pròximes dues o tres setmanes. “Espanya, com molts altres països europeus, ara mateix està al mig del pic de la segona onada de la pandèmia”, alerta.

En espera d’una vacuna

Penttinen veu l’anunci sobre l’efectivitat de la vacuna de Pfizer-BioNTech com un pas endavant per resoldre aquesta situació. “Arribaran més notícies com aquesta d’altres vacunes les pròximes setmanes”, avança. Tot i això, recorda que els reguladors no podran valorar l’efectivitat i seguretat de cap vacuna fins que en tinguin els resultats finals i en vegin l’evidència científica.

Igual que l’Organització Mundial de la Salut o la Comissió Europea, l’ECDC també espera que hi hagi una vacuna disponible per a un grup reduït de població l’any que ve. Per tant, creu que les restriccions, en menor o major mesura, continuaran durant un temps. “Hem d’aprendre a viure amb el virus”, afirma.

Aposta per restriccions simultànies

Penttinen no es mulla sobre la durada que han de tenir les restriccions. “No hi ha un nombre màgic, com més temps s’apliquin més efectives seran per reduir la transmissió”, recorda. Amb tot, admet que és “difícil” mantenir les mesures indefinidament per l’impacte socioeconòmic que tenen i que, per això, les autoritats les intenten equilibrar en funció de la pressió hospitalària i el nivell d’infeccions.

Recentment, han sortit estudis que intenten determinar l’eficàcia de les diverses restriccions, com la limitació de la mobilitat o el tancament de bars i restaurants. L’expert principal en covid-19 de l’ECDC recela per ara d’aquestes investigacions. “És difícil extreure’n conclusions significatives”, assegura. Segons ell, calen “diverses capes de mesures” per disminuir la transmissió del virus per sota d’un 1 d’Rt.