TMB ha començat les proves al metro per analitzar-hi la presència d’amiant en nivells perillosos. Més endavant, l’empresa farà una selecció de l’aire de 31 estacions, 21 punts de túnels i tres intercanviadors, però les primeres mesures s’han fet en els materials, concretament en els filtres del sistema de ventilació de l’aire dels combois. En una segona fase també s’agafaran mostres de pols. Tot plegat forma part del macroestudi liderat per l’Agència de Salut Pública que es durà a terme al llarg d’aquest 2019. Durant el període de Setmana Santa, TMB va retirar les primeres plaques d’amiant a l’estació de la Verneda.

En total, es recolliran 208 mostres, que seran analitzades per microscòpia electrònica de transmissió i que s’hauran d’enviar a França. Aquesta tècnica és la que ja s’ha fet servir des del gener per contrastar els resultats obtinguts amb el mètode òptic, l’únic disponible en laboratoris de l’estat espanyol.

Les mostres es recolliran en 31 estacions de les línies 1, 2, 3, 4, 5 i 11,  a les andanes i als accessos, així com també en els trens i els intercanviadors de Passeig de Gràcia,  Catalunya i Sants Estació. Les línies 9 i 10 n’han quedat excloses perquè són de creació recent i no s’hi té constància de la presència de materials amb amiant.

Per tal que els valors siguin representatius, TMB agafarà les mostres en tres dies diferents en l’horari de servei. A més, seran de 21 punts de l’interior dels túnels, entre estacions, durant l’horari nocturn.

Exàmens mèdics a extreballadors del metro

Les persones que havien treballat als departaments de manteniment i projectes i al magatzem central del metro els darrers 15 anys rebran un examen mèdic per comprovar el seu estat de salut. Es tracta de persones que ja no formen part de la plantilla de TMB. En cas que es confirmi l’exposició d’aquestes persones a l’amiant, TMB farà el reconeixement mèdic inicial i, posteriorment, el sistema públic de salut assumirà el seguiment d’aquestes persones. El col·lectiu s’unirà a les 89 persones que ja formen part del programa de vigilància postocupacional de l’amiant.