L’editorial andreuenca Llop Roig ha publicat ‘Història dels transports a Sant Andreu de Palomar: Transportant andreuencs i andreuenques’. El llibre l’han escrit els historiadors Ricard Fernández i Pau Vinyes i fa un recorregut pels diferents mitjans de transport, fàbriques, associacions i festivitats relacionades amb el món de la comunicació terrestre a l’antic municipi de Sant Andreu de Palomar.

Memòria oral i fotografies familiars

El llibre conté 28 capítols i està estructurat en quatre grans matèries: mitjans de transport, fàbriques, associacions i festes relacionades amb els transports, i les principals vies de comunicació. En total consta de 272 pàgines i d’unes 200 imatges procedents d’arxius públics i sobretot de particulars. Se n’han editat 700 exemplars i el manuscrit s’ha publicat gràcies a la campanya de micromecenatge que els autors van engegar a principis d’any i que va recaptar més de 4.000 euros.

A més de particulars, diverses entitats culturals del barri com La Lira, l’Ateneu Obrer de Sant Andreu, el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, l’Agrupament Ferroviària de Barcelona o el Versalles han contribuït a finançar-lo. Els autors del llibre han recopilat informació escrita d’arxius i diaris però també s’han entrevistat amb testimonis i veïns de l’època que els han ajudat a explicar moltes de les curiositats i anècdotes que hi apareixen. També han fet servir alguns dels textos que ambdós autors han anat publicant sobre transports als seus blogs personals: L’opinió andreuenca, de Pau Vinyes, i El tramvia 48, de Ricard Fernández.

De les tartanes al metro

El llibre parla sobre la varietat i riquesa de transports que hi ha hagut a Sant Andreu des de l’època de les tartanes, passant per l’arribada del ferrocarril, al segle XIX, o posteriorment per la implementació del tramvia de foc, els troleibusos, els taxis els autobusos o el metro. També explica anècdotes i successos relacionats, per exemple, amb les obres de construcció de la Línia 1 de metro. Durant aquest període 200 famílies es van veure obligades a marxar del seu domicili per por que s’enfonsessin els habitatges.

Segon llibre d’una col·lecció temàtica andreuenca

‘Historia dels transports a Sant Andreu de Palomar’ és el segon llibre d’una col·lecció temàtica que l’editorial Llop Roig va engegar amb la publicació ‘Masies de Sant Andreu’ el 2014. L’editorial té previst ampliar la col·lecció els propers anys amb dos llibres més: un sobre el món del treball i l’altre sobre l’univers esportiu a Sant Andreu de Palomar.