Vagó de metro amb amiant

Transports Metropolitans de Barcelona ha fet públic un comunicat en què confirma que han fet el seguiment de salut per amiant al 80 % dels treballadors i que, de moment, s’han detectat 25 casos de manifestacions pleurals. Es tracta de casos “que requereixen control periòdic però no tractament mèdic”. La xifra aportada per TMB rebaixa pràcticament a la meitat la dada facilitada pels treballadors, que parlen de 44 empleats afectats.

El 80 % dels treballadors s’han fet les proves

TMB ha actualitzat la informació sobre el programa de vigilància de la salut del personal del metro que al llarg de la seva vida professional hagi pogut estar “en potencial exposició a les fibres d’amiant“. Amb data 1 d’abril assegura que de les 1.064 persones convocades a visita mèdica, ja han passat el reconeixement 855 treballadors. El comunicat explica que a partir de les proves diagnòstiques s’han confirmat 25 casos de “manifestacions pleurals en què s’ha documentat la possible relació amb l’exposició a l’amiant”. El document facilitat per la companyia especifica que 22 dels casos són d’engruiximents pleurals, dos de plaques pleurals no calcificades i un de placa pleural calcificada.

TMB escriu que cap de les afeccions “no es pot considerar una patologia greu i no ha requerit tractament mèdic”. De fet, “només s’ha recomanat un control periòdic més freqüent dins del programa de vigilància”. La companyia assegura que les dades han estat comunicades al Comitè de Seguretat i Salut i del Comitè d’Empresa de Metro. També informa que tres persones, no incloses en aquest grup de 25, “estan en situació d’incapacitat temporal en període d’observació per possible malaltia professional, en espera de proves i estudis que permetin fer un diagnòstic definitiu”.