El protocol de Seat per fer front a la pandèmia del coronavirus ha esdevingut una referència a escala internacional. De fet, altres multinacionals i empreses ja s’hi han interessat i han consultat al fabricant d’automòbils per saber com s’ho ha fet per tenir una taxa d’incidència més baixa que la de la població en general.

Amb prop de 15.000 treballadors, Seat és l’empresa amb la plantilla més extensa de Catalunya. “Una petita ciutat“, tal com l’ha definit la directora de Salut i Seguretat del Treball de la companyia, la doctora Patrícia Such, en declaracions al programa ‘reset’, de betevé.

Més de 50.000 PCR

La multinacional automobilística va ser la primera empresa en fer PCR als seus treballadors. “Fins ara portem més de 50.000 proves fetes”, ha revelat Such, des que es va reprendre l’activitat productiva, el 27 d’abril. Aleshores, van decidir fer una prova a tota la plantilla, abans de la seva reincorporació als llocs de feina. El mateix van fer després de les vacances d’estiu i “ara per Nadal tornarem a fer el mateix“, ha dit.

Tests d’antígens abans de les reunions

Una altra de les mesures que han implantat “des de fa un parell de mesos” és la realització de tests d’antígens “per fer diagnòstics i algun tipus d’esdeveniments”, tal com ha explicat la doctora Such. Aquest sistema es fa servir, sobretot, abans de reunions importants, com ara trobades de directius. La representant de Seat ha defensat la seva utilitat perquè “et dona la seguretat que, almenys durant unes hores, la càrrega viral és molt baixa i no ens podem contagiar“.

Un 5 % d’asimptomàtics

“Vam trobar molta gent asimptomàtica perquè tenim una població bastant jove”, ha declarat la directora de Salut i Seguretat del Treball de Seat. En aquest sentit, ha subratllat que “gairebé tots els que trobàvem positius eren asimptomàtics” i que “dos o tres dies després començaven amb els símptomes”. Tot i això, el nombre “no va ser gaire elevat, al voltant d’un 5 % aproximadament”, ha dit.

Such ha destacat la importància de fer aquesta mena de “cribratges massius” que permeten “trobar la gent abans que doni símptomes i aïllar-los” per tal que no “escampi” el virus. La directora de Salut i Seguretat del Treball de Seat ha advertit que, si no ho haguessin fet, “en unes poques setmanes hauríem hagut de tornar a aturar la producció“.

S’ofereixen a vacunar els seus treballadors

El fabricant de cotxes amb seu a Catalunya també es planteja vacunar els seus treballadors contra la covid-19. “Ens encantaria, tot i que de moment tots els governs controlaran la pròpia vacuna”, ha explicat Such, que ha posat com a exemple Volkswagen, que “ja han arribat a un acord amb el govern alemany per vacunar els treballadors”.

En aquest sentit, Such s’ha posat al servei de Salut Pública: “Saben que poden comptar amb nosaltres per vacunar els nostres treballadors i així també descongestionar el sistema”. Tot i això, reconeix que “encara no n’hem parlat perquè fins al gener no es començarà a vacunar i ho faran amb una priorització que fins que no arribi a la nostra població treballadora encara trigarà una mica“.