L’Enric Botella ens explica com s’està vivint la pandèmia del coronavirus en una altra zona dels Estats Units d’Amèrica (EUA) al programa ‘reset’, de betevé. En aquest cas, ens presenta el testimoni de la Montse Torras, que treballa com a professora a l’estat de Maine.

“És molt rural, és un estat bastant extens i amb molt poca població i això ha estat un avantatge”, assegura Torras. Maine, amb aproximadament 1.344.000 habitants, ha registrat fins ara 15.000 casos de covid-19 i uns 250 morts. Molt lluny, doncs, de les xifres dels EUA, el país amb pitjors registres del món, amb més de 300.000 defuncions.

L’inici de la pandèmia

Segons la Montse, al començament era estrany, perquè anaven rebent notícies de Catalunya i, en canvi, a Maine “la gent estava molt tranquil·la i en parlava com d’una cosa que quedava molt lluny i amb molta calma”. Fins ara, vuit mesos després, no han tingut l’obligació de portar mascareta. “La gent va tardar a adonar-se que la cosa era seriosa”, diu.

L’adaptació a l’escola

“La nova realitat va arribar de cop i volta“, recorda la Montse, que ha relatat com ho va fer l’escola on treballa per adaptar-se a les restriccions de la covid-19. “La primera setmana vam intentar seguir fent l’horari de sempre i va ser una bogeria, tothom va acabar exhaust”, afirma, però “de seguida l’Administració va veure que vivíem una nova realitat i que havíem de ser flexibles“.

A l’escola on treballa Torras fan “un model híbrid: els nens passen dos dies a casa fent classes en línia i després dos dies a les aules”. Assegura que, al centre, “fèiem molt treball en grup i col·laboratiu” i lamenta que “ara hem tornat no sé quants anys enrere, tothom amb el seu escriptori a dos metres i mirant endavant”. Per tot plegat, creu que “ha estat difícil per als nens” perquè, tot i que “encara juguen al carrer”, també “hi ha coses que no poden fer“.

Creixen les desigualtats

La Montse considera que “s’ha notat encara més la diferència entre la gent amb més o menys poder adquisitiu“. En aquest sentit, diu, “aquesta pandèmia està deixant més a la vista la gran desigualtat que viu aquest país en general”. Tot i així, valora positivament el fet que “s’estan fent molts esforços a abraçar les desigualtats“.

Canvis en la política

Després de les eleccions presidencials del mes de novembre, Torras creu que ara hi ha “més confiança que hi haurà algun pla“. En aquest sentit, sí que percep alguns canvis perquè, si fins ara hi havia “recomanacions” de com actuar davant la pandèmia, ara ja hi ha “requeriments”.