El plenari de Nou Barris ha donat a conèixer el pla urbanístic associat a la construcció del nou edifici del Mercat de Montserrat. El projecte transforma tota l’illa, delimitada pels carrers d’Aiguablava, les Torres i la via Favència. Es crearà un nou centre neuràlgic per a les Roquetes amb una gran plaça, al mateix temps que es millorarà la connexió del barri amb l’entorn i l’eix comercial de la via Júlia.

Reubicació del mercat

Es construirà un edifici nou just al costat del mercat actual, a la zona que ara ocupa l’aparcament a l’aire lliure situat entre el carrer d’Aiguablava i el carrer de les Torres. Amb el canvi d’ubicació, el mercat guanyarà alguns metres de superfície, arribant als 2.600 m2 , ja que aprofitarà el subsol com a magatzems i aparcament.

Conservació simbòlica de l’edifici antic

Com es tracta d’un nou edifici, els paradistes continuaran treballant en el mercat actual fins al trasllat definitiu. Aleshores s’enderrocarà una part de l’equipament, mentre se’n conserva l’estructura de la part superior. De l’espai que es manté, una part es destinarà a equipaments d’ús sociocultural, l’ús del qual es definirà conjuntament amb el veïnat. L’altra part donarà pas a una gran plaça i zona verda que vol esdevenir un centre neuràlgic que, a més, millori la connexió de la zona i se suavitza el fort pendent existent. “Tanca d’alguna forma el carrer d’Aiguablava, ho relliga amb el començament de les Roquetes. Suavitzarà la pujada i socialitzarà una part del barri molt important. I dinamitzarà també aquest espai amb la lògica comercial”, explica Xavier Marcé, regidor de Nou Barris.

L’esperança dels paradistes

L’aprovació del pla urbanístic ha estat ben rebuda per uns paradistes que esperen amb impaciència l’inici de les obres. “Tenim ganes de veure ja màquines foradant per traslladar-nos. Aquí cada cop quedem menys, el mercat és molt gran, hi ha massa parades tancades. A més que l’estructura del mercat és molt antiga i té molts defectes ja. Cal modernitzar, no tenim aire, no tenim calefacció”, explica Nacho Andújar, president dels paradistes del Mercat de Montserrat. Les obres es preveu que comencin l’any vinent i els paradistes encara hauran d’esperar prop de tres anys per traslladar-se a l’edifici nou i dir adeu al mercat actual, inaugurat l’any 1960.