Els paradistes del Mercat de Montserrat -a les Roquetes- decidiran el proper 26 de novembre si volen traslladar-se a un nou equipament. Votaran si donen suport a l’acord que van arribar l’Institut de Mercats i la junta de paradistes per construir un nou mercat per al 2020-21. El projecte preveu reduir el nombre de parades a 25, encabir-hi un supermercat, construir un aparcament i urbanitzar l’entorn. La idea il·lusiona molts paradistes, que creuen que continuar al mercat actual suposa una mort agònica. Però, l’elevada inversió que suposa traslladar-se també posa fre al somni d’alguns comerciants. Un altre factor que cal tenir en compte és que la mitjana d’edat dels paradistes és de 50 anys i molts d’ells no tenen relleu per al negoci.

“Si ens quedem aquí no durarem gaire”

La junta de paradistes es manté optimista i espera que el resultat de la votació sigui positiu. Tenen algunes baixes per jubilació -dels comerciants més grans sense relleu- i saben també que alguns  decidiran tancar i acceptar les indemnitzacions. Tot i això, confien que almenys la meitat dels 40 paradistes continuïn amb el negoci en el futur mercat. “La gent té moltes ganes, sap que l’única solució és fer un mercat nou i començar de zero”, diu Nacho Andújar, president dels paradistes del Mercat de Montserrat, “aquí està tot molt vell. Si ens quedem aquí no durarem gaire”.

Ajuda per fer front al trasllat

La il·lusió, però, no amaga l’esforç que hauran de fer els comerciants per traslladar les parades (la despesa pot arribar als 150.000 euros). I, per això, demanen algun tipus d’ajuda. “Per a nosaltres seria un ajut molt important si ens donessin una ajuda econòmica. Perquè llavors la inversió seria menys i seria més fàcil decidir”, afirma el paradista Víctor José Ciruela.

El mercat més barat de Barcelona

Actualment, el Mercat de Montserrat té oberts dos terços del total de les parades. La resta de negocis han anat tancant en els darrers anys. Les instal·lacions estan obsoletes, no hi ha serveis en condicions, manquen places d’aparcament per als clients i no s’obre a les tardes. Tot plegat fa que a poc a poc les vendes vagin baixant en un mercat que, fa uns anys, havia estat punt de referència al districte. Tenia fama de ser el més barat de la ciutat i atreia també molts compradors procedents d’altres barris.