Per primer cop, l’Ajuntament de Barcelona ha adaptat el procés de selecció en una convocatòria d’oferta pública per a persones amb dificultats d’accés laboral per discapacitat intel·lectual. La convocatòria, que ofereix places com a ajudant de serveis auxiliars, ha superat totes les expectatives i més d’un miler de persones s’hi han inscrit.

Per aspirar-hi, cal acreditar un grau de discapacitat igual o superior al 33 %, i almenys el 25 % de discapacitat intel·lectual. En aquesta primera convocatòria estan en joc 27 places, però se n’obrirà una segona amb 30 més. Per fer-ho possible, l’Ajuntament ha preparat un dispositiu adaptat a cadascun dels opositors, que han estat agrupats en aules de fins a 20 persones en funció de les seves necessitats.

També s’han hagut de redoblar esforços i personal per adaptar tot el protocol. Els examinadors han rebut una formació per conèixer les limitacions dels candidats, així com l’atenció que requereixen. “S’han editat els qüestionaris i les preguntes en braille. També han pogut utilitzar l’ordinador amb actor de veu si ho han requerit”, explica Assumpta Soler, membre de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat.

Il·lusió entre els aspirants i els acompanyants

La majoria dels aspirants han sortit molt contents de les proves, en què s’ha substituït el temari teòric per un test de competències cognitives. A la porta de la Facultat d’Economia i Empresa de la UB, on estaven citats els candidats, s’hi han aplegat desenes de familiars i acompanyants. A mesura que anaven sortint, transmetien les seves impressions. “És superfàcil, sembla de primer de primària. He sigut de les primeres que ha sortit de l’aula”, ha dit la Roser. “Jo em pensava que seria més difícil”, afegeix l’Alba. Altres, en canvi, han tingut més dificultats: “Jo crec que ha sigut una mica difícil”, apunta el Daniel.

Segons l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, la taxa d’ocupació d’aquest col·lectiu és molt més baixa en comparació amb la resta de la població. A més, asseguren que pateixen una bretxa salarial de més del 27 %.