El Memorial Permanent de la Sida situat al Jardí d’Aclimatació de Barcelona ha estat aquest dissabte un espai de retrobament. Fins l’any passat no s’havia anul·lat cap de les 28 edicions del record anual que es fa a les persones que han mort a causa de la sida. Una aturada que ha estat, paradoxalment, per una altra pandèmia. La de la covid-19, però, no s’hi assembla gaire. La de la sida, ara fa 40 anys, va ser una epidèmia oculta i estigmatitzada. El director del Projecte dels Noms, Ferran Pujol, ha recordat que ara està més controlada gràcies a la detecció precoç, però “cal que les eines de prevenció que posa a l’abast el servei de salut pública siguin més accessibles”.

Presència institucional en l’acte

Seguint totes les mesures de seguretat sanitàries adients, l’acte s’ha pogut fer amb certa normalitat. Hi ha participat, per exemple, el Cor Masculí de Barcelona i la Mont Plans i la Montse Miralles n’han estat les conductores. També hi ha hagut presència institucional, com ara la del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, i la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, en el seu últim acte amb aquest càrrec.

El director del projecte, Ferran Pujol, ha aprofitat la cita per recordar que les persones en tractament no poden transmetre la sida. “La PrEP (profilaxi preexposició) s’ha vist afectada per la pandèmia, esperàvem que l’any passat hi hagués una implementació més amplia. En aquests moments hi ha prop de 2.500 fent PrEP a Catalunya. És una eina molt eficaç, ja que les persones que fan el tractament no s’infecten, però no són suficients”, ha dit Pujol.

I, precisament, trencar amb l’estigma és el que s’intenta des del consistori, on volen treballar en aquest aspecte. La tinenta d’alcalde, Laura Pérez, diu que la pandèmia “ens ha fet reflexionar sobre les desigualtats per l’estigma” i que “no hem d’oblidar les persones que l’han patit”. Vergés, en el que ha estat el seu últim acte com a consellera de Salut, ha refermat el compromís de la Generalitat de seguir treballant per a la gent.

L’objectiu dels organitzadors és que el 2030 el Memorial Internacional de la Sida esdevingui un memorial a l’ús. Això voldria dir que l’epidèmia estaria totalment controlada.