L’Audiència de Barcelona ha jutjat aquest dilluns tres suposats narcotraficants acusats de vendre droga al Raval. Es tractava del primer judici contra un dels narcopisos més concorreguts i problemàtics del barri però finalment no s’ha celebrat. Abans de la vista, la fiscalia i la resta de parts han acordat un pacte de conformitat “in extremis” que ha rebaixat la condemna a dos anys de presó per als tres acusats.

La poca droga comissada “salva” els acusats

La fiscalia demanava per als tres encausats entre cinc i sis anys de presó per un suposat delicte contra la salut pública i tinença il·lícita d’armes i una multa de 4.000 euros per a cadascun d’ells. Ara bé, després del pacte entre les parts, d’una banda, s’ha acordat rebaixar el delicte contra la salut pública a una pena d’un any i mig perquè, segons fonts judicials, els van trobar “poca quantitat de droga”. I aquesta és precisament l’estratègia: no acumulen grans quantitats de substàncies estupefaents, de manera que si la policia els escorcolla, només els poden acusar d’un delicte menor i no van a la presó. De fet, segons ha pogut saber betevé, dels 130 arrestats aquest any, només 14 han entrat en presó preventiva. 

D’altra banda, entre les acusacions i les defenses també han decidit reduir la condemna per tinença il·lícita d’armes a sis mesos de presó. En aquest cas, les mateixes fonts judicials han assenyalat a betevé que els han tingut en compte que les dues pistoles que els van comissar estaven “guardades i no alterades”.

Els tres acusats han acceptat la condemna de dos anys de presó i dos d’ells, els que estaven en llibertat provisional, no l’hauran de complir de forma efectiva perquè no tenen antecedents. L’altre acusat, que estava en presó preventiva des de l’octubre passat, també li han concedit la llibertat perquè, tot i tenir antecedents per traficar amb drogues, ha estat uns 11 mesos aproximadament en presó preventiva i ja ha complert la major part de la condemna.

Venien droga les 24 hores del dia, segons els veïns

Segons l’escrit de la fiscalia, els tres acusats van ocupar els baixos del carrer de la Riereta, número 5 i durant nou mesos es van dedicar a vendre “tot tipus de substàncies, com cocaïna, heroïna, MDMA i marihuana a tots els compradors que visitaven el local”, a qui facilitaven el consum a l’interior, un “modus operandi” similar al que utilitzen la resta de narcopisos del Raval.

Segons els veïns, aquest narcopís és el més important que hi ha hagut en aquest carrer. Diuen que hi havia un “moviment continu” de toxicòmans i que els suposats narcotraficants tenien obert dia i nit, les 24 hores. A més, expliquen que eren molts violents ja que van protagonitzar diverses baralles en ple carrer amb ganivets. Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana els van escorcollar, juntament amb un pis del carrer Nou de la Rambla, 29, l’octubre passat i van detenir les tres persones que aquest dilluns han acceptat una rebaixa de la condemna.