A les 6 h d’aquest divendres han entrat en vigor les noves restriccions anunciades per la Generalitat per mirar d’aturar els contagis de coronavirus. Aquesta matinada, les mesures s’han publicat al DOGC i ja és vigent tant el tancament perimetral de Catalunya, com el confinament perimetral municipal de cap de setmana. Això vol dir que, a més de no poder entrar ni sortir de Catalunya durant 15 dies, els caps de setmana (que inclouen els divendres) tampoc no estan permesos els desplaçaments més enllà dels municipis de residència, excepte si són justificats (per exemple, per anar a la feina o a l’escola).

Controls policials des de primera hora

En el cas de Barcelona, des de les 6 h d’aquest matí i fins a les 6 h de dilluns, 2 de novembre, no es pot sortir dels límits de la ciutat. Agents dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urgana ja fan controls policials a vies principals d’entrada i sortida com la Gran Via.

Tot i això, i tenint en compte que coincideix amb la celebració de Tots Sants, la Generalitat permet desplaçaments dins de les poblacions de la mateixa comarca per anar als cementiris.

Els Mossos d’Esquadra també han alertat que faran controls en estacions de tren i autobús per vetllar perquè es compleixi el confinament municipal. A més, desplegaran dispositius en poblacions catalanes que són destinacions turístiques, d’oci o segones residències, com el Pirineu o el Ripollès. Tot i això, el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, ha dit en una entrevista a la SER que el cos no vol tenir una actitud “inquisitiva” sinó que es compleixin les restriccions.

A banda dels confinaments perimetrals, aquest divendres també han entrat en vigor altres restriccions en l’àmbit cultural (tancament de teatres, cinemes i auditoris), esportiu (tancament de gimnasos i suspensió dels actes esportius) i comercial (tanquen els centres comercials i les botigues amb més de 800 metres quadrats). A més, s’ha prorrogat durant 15 dies més el tancament de bars i restaurants i centres d’estètica.

Escoles i instituts, oberts

El que, de moment, es manté obert són els centres de treball (tot i que s’insta a promoure el teletreball) i les escoles i instituts, malgrat que en les etapes d’educació no obligatòria —batxillerat, cicles formatius i règim especial— els centres treballaran per reduir la presencialitat a partir de dilluns.

D’altra banda, l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que la Guàrdia Urbana redoblarà el control policial a 10 parcs de la ciutat i també al front marítim per fer complir les noves mesures.

Baixa el trànsit d’entrada i sortida a Barcelona

Un dels efectes directes del confinament ha estat la reducció del trànsit d’entrada i sortida a l’àrea de Barcelona. Segons les dades del Servei Català de Trànsit, en sentit entrada han circulat un 15,2 % menys de vehicles, en comparació amb el 2 d’octubre. En sentit sortida, la reducció ha estat semblant, d’un 14,2 %.

En concret, entre la mitjanit i les 9 del matí d’aquest divendres han sortit de l’àrea metropolitana 79.321 vehicles i n’hi han entrat 988.477. Si fem la comparació amb el mateix dia del 2019, la baixada del volum de trànsit és molt més acusada: arriba al 25,7 % d’entrada i al 23,1 % de sortida.