La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest dimecres la creació d’una unitat de seguiment de la pandèmia del coronavirus a Catalunya. En una roda de premsa al Departament de Salut, i amb tots els ponents amb la mascareta posada, Vergés ha ressaltat que l’objectiu de la unitat nova és donar resposta a la situació “excepcional” que suposa la pandèmia de la covid-19 i conèixer tant com sigui possible “el que hem de fer per prevenir i tenir més capacitat de frenar-la i gestionar-la“.

La unitat de resposta la dirigirà el doctor Jacobo Mendioroz, fins ara metge especialista en medicina predictiva i salut pública de l’Institut Català de la Salut (ICS). Segons Mendioroz, la tasca de la unitat és “treballar d’una manera més transversal i més coordinada en el temps i en l’espai amb tasques concretes per a cadascuna de les àrees” de l’atenció primària, les unitats de vigilància epidemiològica i els centres de trucades que fan seguiment dels contactes o l’Agència de Salut Pública. L’objectiu de la unitat és el de tallar la transmissió del virus amb rapidesa i reduir la pressió dels centres de salut.

Detectar els casos encara més aviat

Pel director de la nova unitat, és fonamental “continuar treballant en la vigilància i detecció epidemiològica” per poder detectar casos des del moment del contagi i “protegir les persones vulnerables” davant de brots com el que s’està produint al Segrià. “Si l’epidèmia se’ns escapa, l’única manera de combatre-la són els confinaments. I això té conseqüències, en l’àmbit de la salut i en l’àmbit econòmic”, ha recordat Mendioroz. També ha insistit en la necessitat de complir amb “les mesures per protegir-se un mateix i la societat amb la rutina que agafa cada dia”, en referència a l’obligació de dur mascareta i de respectar la distància física de seguretat entre persones.

Canviar el paradigma

Jacobo Mendioroz també fet una crida per “fer un canvi de paradigma” cap a la “contenció permanent de l’epidèmia”, en lloc d’haver d’optar per fer “tancaments absoluts cada cop que pugen els casos en un lloc o altre”. En aquest sentit, ha insistit en la necessitat de “millorar els processos, la comunicació i la coordinació entre les organitzacions implicades”.

Vergés també ha incidit en aquesta voluntat de fer tots els passos necessaris “per no haver de confinar la gent a casa, amb la pèrdua d’activitat social i econòmica que suposa”, i per facilitar alhora que, en la mesura del possible, els centres hospitalaris “puguin seguir amb l’activitat habitual no vinculada a la covid-19” i no hagin de deixar d’atendre pacients amb altres patologies.