El Centre Cívic Pati Llimona acull “Ocupem les places! Instants de la Ciutat Vella que havíem perdut”. L’exposició està formada per 21 fotografies de gran format distribuïdes en les dues sales d’exposicions de la planta baixa de l’equipament.

Les instantànies mostren com els veïns més joves del barri Gòtic van fer seves les places del barri i els espais públics després de més de 45 dies tancats a casa per la covid-19. Les fotografies les ha fetes en Sergi Bernal, veí del barri Gòtic que ha vist com els seus fills “conquerien” espais fins ara prohibits, ja que estaven ocupats per turistes o altres visitants. La mostra és una mena de manifest visual, un fotoreportatge que l’autor espera faci reflexionar sobre la necessitat dels usos d’aquests espais per part dels veïns.

Els infants i joves reconquereixen les places

L’autor va fotografiar un moment històric que va tenir molta repercussió a les xarxes i els mitjans. Sergi Bernal va veure com els seus fills i altres nens i nenes es retrobaven en les places del barri després del confinament i va pensar “per què no retratar aquests moments, quan les places ara mateix són uns espais de lleure per als infants del barri, quan abans només eren zones de trànsit”.

La situació excepcional d’una Barcelona buida de turistes a l’inici del desconfinament afirma Bernal que va suposar “unes trobades interessants d’infants que són del mateix barri però que abans no es coneixien”.

Reivindicació d’aquests espais

Les instantànies es van fer mentre l’autor acompanyava els seus fills a jugar a algunes de les places del barri Gòtic, espais on fins llavors no havien jugat mai. En Sergi assegura que “no sabem què faran els nostres administradors, però nosaltres hem entrat al jardí prohibit i hem agafat la poma i l’hem tastada i ens ha agradat, o sigui, la nostra idea és quedar-nos i els nostres fills i filles ho tenen clar, ells volen continuar jugar en aquestes condicions”.

Material complementari

L’exposició “Ocupem les places! Instants de la Ciutat Vella que havíem perdut” està acompanyada d’un audiovisual en què es mostren més fotografies i recull les opinions dels protagonistes de la mostra, els veïns més joves.

La campanya “Volem jugar”

De fet aquests darrers dies altres pares i mares que viuen al centre de la ciutat, com en Xavier Lastra, han reivindicat a través d’un vídeo el mateix que Bernal ha fet a través de les fotografies. Es tracta de la campanya “Volem jugar” en la qual reclamen més espai públic pensat per a les famílies.