Al febrer s’iniciaran les obres per condicionar una part de la planta baixa de l’edifici administratiu de l’antiga presó. Es destinarà a activitats ciutadanes, culturals i lúdiques vinculades al barri i a les entitats del territori.

El projecte preveu reformar l’actual sala d’espera de l’edifici, un espai diàfan, per fer-hi una sala d’actes amb aforament per a més de 100 persones. A més, presenta bones condicions acústiques perquè està allunyat del carrer. En aquesta zona també hi ha dues sales grans que es mantindran com a espais polivalents i sales d’exposicions: la de direcció i la del cos de guàrdia. Les obres d’aquest últim espai, però, es faran més endavant ja que conserva el sistema de vigilància que encara utilitza la Model.

La intervenció es farà conservant l’essència de l’edifici i sense alterar les edificacions originals. A més, l’arquitectura farà possible tirar enrere les actuacions, és a dir, podran no ser permanents. Les obres començaran al febrer, duraran sis mesos i costaran 600.000 euros, aproximadament.

Les obres per transformar l’antiga presó començaran el 2020 i, en total, costaran 47,6 milions d’euros.

La Model estrena senyalització

El Comissionat de Programes de Memòria ja ha instal·lat els 20 nous plafons que expliquen la història de l’antiga presó. La nova senyalització permet descobrir i contextualitzar els diferents espais que configuren la nova Model. L’itinerari comença a l’entrada principal, amb una panoràmica general de l’equipament, des de la seva obertura el 1904, fins al tancament, el juny de 2017.

L’equipament es pot visitar els divendres de 15 a 18 h i els dissabte de 10 a 18 h. El pati d’entrada és obert a la ciutadania de dilluns a dissabte de 10 a 19 h. A més, fins al 17 de febrer, es pot veure l’exposició “L’Art irreducticle: Miratges de l’Art Brut”.