Abans, però, els funcionaris han fet l’últim recompte de presos. Ha estat cap a les 7.45 h, un quart d’hora més tard del que és habitual. Hi eren tots 24. Després de la darrera nit a la llitera,  els interns han fet l’últim esmorzar a la presó de l’Eixample i han acabat d’enllestir les seves pertinences per estar a punt a l’hora del trasllat.

Poc després de les 11.30 h, ha sortit de les instal·lacions dues furgonetes amb els últims 14 interns de la Model. En  portaran 11 a Brians 1 i els altres tres, a la presó de Quatre Camins. Un altre grup de 10 presos, ja havia marxat a quarts de nou.

Han estat hores especials per a tots els que fins ara han habitat el centre, en què tot és l’últim: l’últim recompte, l’últim sopar. També són moments que recordaran els funcionaris que aquest matí han fet el darrer canvi de guàrdia entre aplaudiments per als treballadors del torn de nit.

Després d’aquest matí, els últims interns de la Model continuaran entre reixes, ara, però, a 40 quilòmetres de Barcelona, en presons com Brians 1. També traslladaran a altres centres els funcionaris, que després de dècades d’acords incomplerts per tancar la presó, finalment han vist com se n’ha materialitzat la fi. El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha recordat que “deixem enrere 113 anys d’històries i 40 anys de promeses” i ha destacat que el tancament és una “oportunitat de millorar el sistema penitenciari”, ja que els funcionaris de la Model passaran ara a reforçar les plantilles de la resta de presons de Catalunya.

“Deixem enrere 113 anys històries i 40 anys de promeses”

L’activitat a la Model continuarà després d’avui per desballestar la presó abans de lliurar-ne les claus a l’Ajuntament, que encara n’ha d’acabar de decidir el futur. Els treballs per retirar els elements que són propietat del departament, com el mobiliari, els faran els presos que treballen al Centre d’Iniciatives per a la Reinserció CIRE. L’objectiu és que quedi tot enllestit al desembre.

Paral·lelament, la presó obrirà portes per a tothom qui la vulgui visitar i conèixer-ne millor la història. A partir del 3 de juliol, i fins al 26 de novembre, es podrà visitar l’exposició ‘La Model ens parla: 113 anys, 13 històries’. Les inscripcions ja estan obertes.