L’Ajuntament ja ha definit una proposta per a la transformació de la presó Model, que preveu un gran parc, set equipaments i la construcció de 150 habitatges públics. Bona part de l’estructura de l’antiga presó es conservarà i s’adaptarà als nous edificis. La previsió és que les obres per a la transformació de la presó Model puguin començar a finals del 2020. El consistori hi vol aportar 47,6 M €, i en caldran 46,7 més d’altres administracions.

Clica els blocs de colors per saber quin equipament s’hi construirà i amb quina superfície de sòl disponible.

La proposta és fruit del procés participatiu amb entitats que s’ha fet durant aquest any i actualitza el Pla director del 2009. En les dues illes que ocupa l’antiga presó s’hi preveu amb inversió municipal: un espai memorial, un espai per a joves, una escola bressol, un espai d’economia social i solidària i un poliesportiu. Amb diners d’altres administracions es proposen una residència per a gent gran i un institut escola.

El panòptic es mantindrà com una plaça coberta i polivalent i la quarta galeria es conservarà per ubicar-hi l’espai memorial. La resta s’adaptaran als usos dels equipaments que hi haurà i dues galeries s’integraran al parc. En algunes se’n mantindran els murs interiors; en d’altres, la coberta o bé els arcs de l’estructura. L’edifici d’administració (porta d’accés pel carrer d’Entença) acollirà la residència de gent gran.

Model pisos públics

Els 150 pisos públics es faran als carrers de Provença i Nicaragua en diversos blocs. N’hi haurà quatre que ocuparan part de les galeries de l’antiga presó com es veu en la foto superior. Hi haurà també un cinquè edifici farà façana amb el carrer de Nicaragua.

Un gran parc verd per substituir l’edifici de la Model

Model parc verd

Els equipaments que hi haurà a la Model estaran envoltats d’un gran espai verd de 14.000 metres quadrats. El poliesportiu que hi haurà a la cantonada d’Entença amb Provença serà soterrat i tindrà una coberta verda que donarà continuïtat al parc. Els carrers del Rosselló i Nicaragua es pacificaran i seran de prioritat per al vianant. A més, el pati de l’institut escola s’integrarà al parc.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Vols visitar la Model abans de les obres?” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/preso-model-visites-obre-horari/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Les obres de la Model començaran a finals del 2020

Per tirar endavant la transformació caldran ara tot un seguit de tràmits urbanístics. Al gener del 2019 s’espera tenir redactat el nou Pla director que detalli com serà cada peça d’aquest àmbit. A continuació, es redactarà una modificació del Pla General Metropolità per actualitzar-lo al contingut del Pla director. La previsió és redactar els projectes arquitectònics a principis del 2020 perquè les obres puguin començar a finals d’aquell any.

Veïns de l’Eixample: “Tenim pressa”

L’AV de l’Esquerra de l’Eixample ha rebut amb satisfacció la proposta de l’Ajuntament perquè recull les demandes d’espai verd i equipaments. “Tenim pressa perquè es realitzi aquest projecte”, ha dit a betevé la presidenta de l’entitat veïnal, Sylvianne Dahan, que demana al consistori que s’agilitzin els tràmits urbanístics abans de les eleccions del maig.

Els veïns, igual que alguns grups de l’oposició, troben a faltar en la proposta municipal una residència per a famílies amb fills autistes, com preveia el Pla Director del 2009. Segons l’Ajuntament, s’està negociant amb la Generalitat -que és qui l’hauria de fer- per trobar una ubicació a la Model per a aquest equipament.