El Banc dels Aliments torna a organitzar el Gran Recapte 2022 d’aliments, que se celebrarà del 25 de novembre al 6 desembre, als mercats, supermercats i petits comerços. Aquesta n’és la 14a edició i es farà en un format mixt, les donacions econòmiques i la recollida física d’aliments, que es recupera després de dos anys de restriccions degudes a la pandèmia. La recollida de menjar es farà concretament els dies 25, 26 i 27 de novembre, però les aportacions econòmiques es podran fer durant setmanes. El repte és recollir donacions per provisionar el Banc dels Aliments durant el primer trimestre del 2023, és a dir, uns cinc milions d’euros en donacions.

Falten 6.000 voluntaris

En aquesta edició el Gran Recapte recupera la donació física d’aliments, i per tant, tornaran els contenidors en què la ciutadania pot dipositar els productes. El voluntariat estarà present als supermercats els dies 25 i 26 de novembre, les dues jornades en què es farà el gruix d’aquesta recollida presencial. Segons ha explicat Lluís Fatjó-Vilas, president del Banc dels Aliments, en alguns establiments que obren també en diumenge també faran recollida el dia 27 de novembre.

Des del Banc dels Aliments recorden que els aliments més necessaris són l’oli, les conserves de peix, llegum cuit, l’arròs, la pasta o la llet.

Per fer possible la recollida d’aquests productes necessiten 18.000 voluntaris. L’entitat ha explicat que ja han sumat més de 12.000 voluntaris, però calen 6.000 més. Per això, han fet una nova crida a la solidaritat per participar a les jornades de recollida presencial d’aliments.

Les donacions ecònomiques, fins al Nadal

A banda dels aliments, les donacions econòmiques es podran seguir fent en els formats habituals. A través del web del Gran Recapte o a les línies de caixa dels establiments. El president del Banc dels Aliments ha explicat que cada cadena de distribució ha triat la modalitat que oferirà a les seves botigues. També hi ha disponible la plataforma Bizum 33596.

Pel que fa als mercats i el petit comerç les donacions es vehicularan a través de l’aplicació mòbil que es va estrenar l’any passat o bé amb la compra de tiquets que es convertiran en aliments bàsics.

Cal tenir en compte, que en el cas del web del Gran Recapte i la plataforma Bizum, les donacions es podran fer fins al 25 de desembre. En canvi, a supermercats, mercats i petits comerços la campanya es tancarà el 6 de desembre.

Crida a la solidaritat en un context difícil

El Gran Recapte arriba en un context complicat. La demanda de l’entitat s’ha disparat per la crisi energètica i la inflació de preus. De fet, asseguren que el nombre de persones ateses s’ha incrementat un 20 % arran de la pandèmia.

En un context d’emergència social, la solidaritat és clau. El Gran Recapte és imprescindible per aconseguir aliments bàsics necessaris per afrontar el primer trimestre del 2023”
Lluís Fatjó-Vilas, president del Banc dels Aliments

El Banc dels Aliments alerta que mai com fins ara en els 14 anys d’història de l’entitat havien viscut una situació d’emergència social com aquesta.