La inflació continua pels núvols i es manté per sobre dels dos dígits per segon mes consecutiu: a l’agost a Catalunya es va situar en el 10,2 %. La pujada del preu de l’energia, el menjar i també l’habitatge està complicant, i molt, la feina d’entitats socials com el Banc dels Aliments o Càritas. Alerten que han notat un augment de persones que no poden fer front a les despeses i que amb prou feines poden absorbir tota la demanda d’ajut.

A més, temen que, si no canvia res, la situació anirà a pitjor. De fet, en algunes prestatgeries del magatzem del Banc a Barcelona ja hi ha més palets buits que no pas productes. La pujada de l’IPC, amb els aliments més cars, ha fet que l’entitat hagi hagut de retallar les entregues un 12 % des de la primavera. Això vol dir que el cistell que arriba a les famílies que ho necessiten és més petit perquè, amb el mateix pressupost, l’entitat pot comprar menys aliments.

“La vulnerabilitat alimentària afectarà més gent i amb més intensitat”, vaticina Lluís Fatjó-Vilas, president del Banc dels Aliments. El nombre de persones ateses a l’agost per la fundació de Fatjó-Vilas frega les 140.000 —en concret, 139.682—, una xifra que ha anat pujant des del gener, quan eren 136.500. La tendència també la confirma Càritas: els qui ja es recuperaven de la crisi de la covid ara tornen a l’entitat.

Mercè Darnell, de Càritas: “Abans pagàvem 350 € per una habitació, ara són 600”

En el cas de Càritas, al cost més alt dels aliments que reparteixen cal sumar-hi el de l’energia i el de l’habitatge. Cada cop els surt més car allotjar famílies que no tenen llar: “Abans pagàvem 300 o 350 euros per una habitació, ara ja són 500 o 550 euros. I si hi ha criatures, ens en poden demanar 600″, diu Mercè Darnell, cap del programa de necessitats bàsiques de l’entitat.

Segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), al conjunt de l’estat la inflació s’ha enfilat fins al 10,5 % i tot plegat ve impulsat, sobretot, per l’encariment de l’electricitat, el gas, els combustibles i el menjar. Els productes alimentaris bàsics són un 13,8 % més cars que fa un any i els que més han pujat de preu són els cereals, els ous, la carn i la llet.