oli oliva en un supermercat

(ACN) L’índex de preus de consum (IPC) a Catalunya es va moderar fins al 8,5 % interanual al setembre, segons ha informat aquest divendres l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Es tracta d’1,7 punts menys que l’indicador de l’agost i encadena dos mesos consecutius de descens. La tendència a la baixada dels preus es deu, sobretot, a la rebaixa del preu de l’electricitat, el gas i els combustibles. En canvi, els aliments s’han encarit i marquen la pujada més alta des que es va iniciar la sèrie el 2002.

El preu dels aliments continua a l’alça

Tot i la tendència a la baixa de l’indicador general, el preu dels aliments ha continuat a l’alça. En concret, a Catalunya el menjar i les begudes no alcohòliques s’han encarit un 12,9 % respecte de l’any passat, una taxa vuit dècimes superior a la de l’agost. De fet, aquesta pujada és la més alta de la sèrie històrica, és a dir, des del 2002.

En la mateixa línia, a l’estat el preu dels aliments ha pujat un 14,4 % interanual, sis dècimes més respecte del mes passat. També es tracta de la pujada interanual més alta des que l’INE en recull dades —en el cas de l’estat, des del 1994—. Els productes que més s’han encarit són els llegums, les hortalisses, la llet, el formatge, els ous i la carn.

Després de tot, si es té en compte la inflació subjacent —que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics —, la taxa anual es va situar en el 6,2 %, dues dècimes menys que a l’agost. És la segona més elevada des del gener del 1993, després de la registrada el mes passat (6,4 %). 

Baixa el preu de l’electricitat i els combustibles

En canvi, els preus de l’habitatge, l’aigua, l’electricitat, el gas i els combustibles s’han moderat en comparació amb l’agost. Així, mentre que en el mes passat van registrar una pujada interanual del 22,6 %, al setembre la taxa s’ha situat en el 13,9 %. Pel que fa a la variació mensual, l’INE indica que els preus han baixat un 4,4 %.

Respecte del mes passat també ha baixat el preu del transport, 1,4 punts segons la variació mensual. Ara bé, en comparació amb l’any passat s’ha encarit un 9,2 %. A l’agost aquesta taxa es va enfilar fins a l’11,3 %.

Per territoris, la taxa anual de l’IPC ha disminuït al setembre en comparació amb el mes passat en totes les comunitats autònomes. Els majors descensos s’han registrat a Extremadura, Castella–la Manxa i el País Valencià.