Ja està en marxa el Gran Recapte d’Aliments 2021. Des d’aquest divendres ja es poden fer les donacions per als bancs dels aliments i com en la darrera edició, seran en línia. S’allargaran fins al 27 de novembre. Això sí, aquest divendres i també dissabte, 20 de novembre, milers de voluntaris estaran presencialment als establiments (mercats i supermercats) per informar la ciutadania sobre la campanya i les diferents formes per col·laborar-hi.

El tret de sortida oficial de la campanya s’ha fet aquest divendres al Mercat de Sants. A l’acte hi han participat Roser Brutau, presidenta de la Federació Catalana de Bancs dels Aliments; Jordi Puigneró, vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori; Violant Cervera, consellera de Drets Socials, i la regidora de Comerç i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona, Montserrat Ballarín.

Foto: ACN

Es necessiten 10 milions d’euros

Els responsables del Gran Recapte han demanat la màxima col·laboració de la ciutadania durant aquests dies de recollida. Alerten que sense l’ajuda dels bancs dels aliments milers de famílies no podrien tirar endavant. Afirmen que es necessiten uns 10 milions d’euros per garantir la demanda durant el 2022 i que “la pandèmia social no ha desaparegut“.

Segons ha explicat Lluís Fatjó-Vilas, director del Banc dels Aliments, l’edició anterior es van recaptar 7,8 milions d’euros, una xifra “esplèndida” que amb la incorporació del format digital de les donacions va suposar un 19 % més de recaptació que amb el sistema d’entrega física d’aliments.

Com es poden fer les donacions?

Les donacions es podran seguir fent en els formats habituals: presencialment als supermercats (donacions monetàries a caixa), a través del web del Gran Recapte o també mitjançant la plataforma Bizum 33596. En el cas dels mercats, a diferència de l’any passat, les aportacions es poden donar directament als voluntaris que participen del Gran Recapte. Les parades, ja no vendran butlletes com es va fer el 2020. Al Mercat del Ninot, per exemple, s’han col·locat dues caixes on es poden introduïr directament els diners i també s’accepten els pagaments amb targeta bancària.

Una altra de les novetats d’aquest 2021 és la incorporació dels petits comerços al projecte. S’hi poden sumar gràcies a una app, a través de la qual es pot digitalitzar tot el procés de donació. L’aplicació permet registrar una donació a través del dispositiu mòbil del personal dels comerços. Les donacions es vinculen a una entitat social de la mateixa localitat o barri i, un cop finalitzada la campanya, l’entitat en qüestió podrà adquirir els productes d’alimentació que més necessiti amb el saldo disponible en cada establiment.

Aquest sistema també l’estan fent servir moltes de les parades dels mercats. I en tres dels equipaments s’hi ha sumat tota l’associació de comerciants: el de Sants, el Ninot i l’Abaceria.

Al Poblenou, hi ha un dels petits comerços que per primera vegada participa de la iniciativa. Es tracta de l’establiment Granel Poblenou. El propietari, Miquel Bolós, ha explicat a betevé que per facilitar les donacions també està recollint els diners en metàl·lic. Després, s’encarrega d’introduir les dades a l’aplicació.

Augment de la demanda

La crisi sanitària va suposar un augment de la demanda d’ajuda als bancs dels aliments de tot Catalunya, dels quals en depenen 250.000 persones necessitades, un 35 % més que el 2020. La presidenta de la Federació Catalana de Bancs dels Aliments, Roser Brutau alerta que “no podem tancar els ulls ni fer-nos els sords davant d’aquesta situació d’alarma”.

Aquest 2021, des del gener i fins a l’agost, el Banc d’Aliments de Barcelona va repartir 14.390.667 quilos de menjar, un 33 % més que el mateix període del 2020. Per afrontar l’increment del nombre de beneficiaris es van haver de comprar productes d’alimentació per valor de 4,2 milions d’euros. De les 148.879 persones ateses, més de 6.300 eren menors de dos anys.