Els responsables del Banc dels Aliments han fet una crida als petits comerços per adherir-se a la 13a edició del Gran Recapte. Per primera vegada, les botigues que ho vulguin s’hi podran sumar gràcies a una app, a través de la qual es pot digitalitzar tot el procés de donació.

Dissenyada amb  l’assessorament de KPMG i desenvolupada per l’empresa OARO, permet registrar una donació a través del dispositiu mòbil del personal dels comerços. Les donacions es vinculen a una entitat social de la mateixa localitat o barri. Un cop finalitzada la campanya, l’entitat en qüestió podrà adquirir els productes d’alimentació que més  necessitin amb el saldo disponible en cada establiment.

Lluís Fatjó-Vilas, director del Banc dels Aliments de Barcelona, ha destacat que “la incorporació  del petit comerç era un tema pendent per al Gran Recapte”.

Es necessiten 10.000 voluntaris

Aquest dijous també han explicat que enguany es necessitaran 10.000 voluntaris per fer possible la recollida d’aliments, que es farà entre el 19 i el 20 de novembre de forma presencial. Tothom qui ho vulgui ja es pot inscriure al web www.granrecapte.com. Fins al dia 27, però, les donacions es podran fer de forma virtual a mercats, supermercats i als petits comerços que s’hi sumin.

Més de 7 milions d’euros l’any 2020

El Gran Recapte mobilitza cada any milers de persones amb l’objectiu d’aconseguir donacions per adquirir i distribuir aliments bàsics a les persones més necessitades. Per dur a terme la campanya cal que milers de voluntaris donin suport als bancs d’aliments. L’any passat es van aconseguir més de set milions d’euros, que van  permetre obtenir més de cinc milions de quilos d’aliments, tant bàsics (oli, llet, pasta,  arròs) com altres d’alt valor nutritiu (ous, peix o pollastre).

267.000 persones ateses pel Banc dels Aliments

Actualment, segons els responsables de la campanya, el Banc dels Aliments atén 267.000 persones. Destaca que la taxa de pobresa a Catalunya, segons  l’IDESCAT se situa en un 26,3 % de la població i la de pobresa severa, en un 6,2 %. Des del mes de gener i fins al setembre del 2021 els quatre bancs d’aliments de Catalunya han distribuït més de 23  milions de quilos d’aliments i l’any 2020 es van distribuir un 22 % més d’aliments que abans de la pandèmia.