Davant el risc que es dispari l’augment de contagis de coronavirus, el president de la Generalitat, Quim Torra, va fer una crida aquest dilluns perquè els clients de bars i restaurants no es treguin la mascareta quan estiguin a les terrasses, excepte per menjar i beure.

El cert, però, és que ben pocs ciutadans acostumen a complir amb aquesta petició. A les terrasses són majoria els que es treuen la mascareta quan s’asseuen i no se la tornen a posar fins que marxen. “És una manera d’estar tranquil una estona”, explica un client d’un bar a la plaça de la Vila de Gràcia. “Jo personalment faig l’abraçada amb mascareta i ja me la trec”, confessa una altra clienta.

Entre els pocs que sí que la duen quan no estan menjant o bevent hi ha sobretot gent gran. “No costa res quan t’acabes el cafè posar-te la mascareta”, comenta una clienta asseguda en una terrassa de la plaça del Sol. “Hi ha gent que se sorprèn quan veuen que te la poses. Els dic que ho faig per mi i també per a ells”, subratlla una altra clienta.

Què diu la normativa?

La norma general diu que a Catalunya als espais públics s’ha de dur mascareta, tret que es dugui a terme una activitat incompatible amb el seu ús, com beure i menjar. Sobre les terrasses, al web de la Generalitat, s’hi aclareix que un cop s’està assegut a la taula es pot prescindir de la mascareta.