La pobresa energètica és una realitat a Barcelona i, malauradament, acompanya els dies de fred intens

. L’aire gèlid s’escola a les llars i afecta, sobretot, les famílies que no poden fer front als rebuts d’aigua, llum i gas. A betevé hem fet un retrat d’alguns casos: una família que acumula centenars d’euros de deute amb les companyies elèctriques i una altra que, tot i les dificultats que va patir l’hivern passat, ara viu en millors condicions.

Victoria Carrillo i el seu fill en són un exemple. Encara no han encès la calefacció i el fred el combaten amb una estufa i mantes. No poden pagar els rebuts d’aigua, llum i gas i acumulen un deute d’uns 800 euros amb les subministradores. “Em poso al llit a la nit i sempre tinc els deutes al cap. No deixes de tenir por que un dia et tallin el subministrament“, explica Carrillo. Lamenta que ha “d’ajustar al màxim” el consum.

Victoria Carrillo consultant les factures d’aigua, llum i gas

Carrillo denuncia, a més, assetjament telefònic per part de les empreses i amenaces de tall. Fins ara ha rebut algunes ajudes de l’Administració però assegura que mai no és suficient perquè les factures s’amunteguen. Entitats i moviments socials com l’Aliança contra la Pobresa Energètica tenen clara la recepta: que les mateixes companyies siguin les encarregades d’eixugar el deute de les famílies.

De casos, n’hi ha més. L’hivern del 2017 és una època negra al calendari de la Nuria Lucas. Amb 300 euros de sou, dues nenes i més de 100 euros de factura d’electricitat, va viure un autèntic malson. “Vivíem a vuit graus dins de casa i a les set de la tarda ja marxàvem a dormir“, apunta Lucas. I a la falta d’escalfor cal sumar-hi les males condicions del pis on resideix: és antic i l’aire gèlid s’escola pel marc de la porta.

Nuria Lucas, al seu pis de Nou Barris

El PAE de Nou Barris nota un repunt d’usuaris pel fred

Malgrat tot, Nuria Lucas passarà aquest hivern molt millor. Ha accedit al bo social i l’han assessorada per reduir la factura energètica. Tot plegat, gràcies als punts d’assessorament energètic que l’Ajuntament té repartits per la ciutat; n’hi ha 11. En aquests espais s’informen els ciutadans sobre els drets energètics que tenen i la manera com els poden defensar. Els darrers dies punts com el de Nou Barris han notat un increment d’usuaris pel fred i les factures de finals d’any.